Božićni kolačići ( Božićna štola – kolačići )

Mini uštipci
3 prosinca, 2019
Spekulatius torta
17 prosinca, 2019
Show all

Božićni kolačići ( Božićna štola – kolačići )

image_pdfimage_print

Božićni kruh , Božićna štola , Božićni kolač – gdje god pogledan vidim drugi naziv i zaista ne znam kako bih ovaj naziv točno prevela . Meni osobno je ovo Weihnachtsstollen i premda mi ga je teško točno prevesti, znate na što mislim . Božićna štola je inače u obliku kruha , mirisna , slatka i vrlo aromatična . Ovaj put sam Božićnu štolu za vas pripremila u malo drugačijem obliku , poput kolačića što su u dva zalogaja nestala .

SASTOJCI ZA TIJESTO :

450 g brašna

125 ml mlijeka

2 paketića šećer vanilije

200 g margarina za kolače ili maslaca ( sobne temperature )

2 g soli

1 svježi kvasac ( 40 g )

50 g šećera

1 žličica Amaretta ( može i bezalkoholni Amaretto )

150 g badema ( sitno isjeckanih )

75 g brusnice ( koja se namoči u mlijeku na par sati )

75 g grožđica ( koje se namoče u mlijeku na par sati )

200 g kandiranog voća ( sitno isjeckanog )

Korica jednog limuna

Korica jedne naranče

Sok od pola limuna

DODATNI SASTOJCI :

200 g margarina za kolače ili maslaca ( otopljenog )

Šećer u prahu ( za posipanje kolačića )

POSTUPAK :

1 . u toplom mlijeku razmutiti 1 – 2 žlice šećera s kvascem te ostaviti sa strane da se kvasac aktivira …

2 . grožđice i brusnicu procijediti u sito te je onda dobro rukama ocijediti …

3 . kad se kvasac aktivirao u brašno dodati sve sastojke za tijesto …

4 . izraditi tijesto koje je pomalo ljepljivo ( ne dodavati više brašna ) …

5 . radnu površinu malo nauljiti te tijesto oblikovati u loptu …

6 . posudu premazati s vrlo malo ulja , samo toliko da se tijesto ne zalijepi za posudu te ostaviti da se tijesto udvostruči na toplom mjestu …

7 . veliki pleh za pečenje obložiti pak papirom …

8 . pomoću dvije žice ili mini žličicom za sladoled stavljati tijesto na pak papir …

9 . ostavite malo razmaka između kolačića, kako se tokom pečenja ne bi spojili …

10 . kolačići idu u pećnicu, prethodno zagrijanu na 175 stupnjeva, cca . 13 – 16 minuta ovisno o pećnici…

11 . kolačići su gotovi kad poprime laganu zlatnu boju …

12 . svaki kolačić umočiti u rastopljen margarin te ih staviti na rešetku, kako bi se kolačići ocijedili od viška masnoće, a zatim ih obilno posuti šećerom u prahu …

13 . ostaviti kolačiće da se u potpunosti ohlade …

NAPOMENA I SAVJETI :

1 . Umjesto šećera u prahu možete koristiti termostabilni šećer koji se ne topi na kolačićima , te je manje sladak od običnog šećera u prahu .

2 . Pazite da vam kolačići budu poprilično jednake veličine, kako bi se jednako i ispekli .

3 . Grožđice i brusnicu obavezno namočite na par sati u mlijeko, kako tokom pečenja ne bi izgorjeli .

4 . Kolačiće spremiti u kutiju za kekse, a najbolje ih je ostaviti nekoliko dana da odstoje, kako bi se svi sastojci sljubili .

Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti

na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri