Božićni kruh , Božićna štola , Božićni kolač – gdje god pogledan vidim drugi naziv i zaista ne znam kako bih ovaj naziv točno prevela . Meni osobno je ovo Weihnachtsstollen i premda mi ga je teško točno prevesti, znate na što mislim . Božićna štola je inače u obliku kruha , mirisna , slatka i vrlo aromatična . Ovaj put sam Božićnu štolu za vas pripremila u malo drugačijem obliku , poput kolačića što su u dva zalogaja nestala .
SASTOJCI ZA TIJESTO :
450 g brašna
125 ml mlijeka
2 paketića šećer vanilije
200 g margarina za kolače ili maslaca ( sobne temperature )
2 g soli
1 svježi kvasac ( 40 g )
50 g šećera
1 žličica Amaretta ( može i bezalkoholni Amaretto )
150 g badema ( sitno isjeckanih )
75 g brusnice ( koja se namoči u mlijeku na par sati )
75 g grožđica ( koje se namoče u mlijeku na par sati )
200 g kandiranog voća ( sitno isjeckanog )
Korica jednog limuna
Korica jedne naranče
Sok od pola limuna
DODATNI SASTOJCI :
200 g margarina za kolače ili maslaca ( otopljenog )
Šećer u prahu ( za posipanje kolačića )
POSTUPAK :
1 . u toplom mlijeku razmutiti 1 – 2 žlice šećera s kvascem te ostaviti sa strane da se kvasac aktivira …
2 . grožđice i brusnicu procijediti u sito te je onda dobro rukama ocijediti …
3 . kad se kvasac aktivirao u brašno dodati sve sastojke za tijesto …
4 . izraditi tijesto koje je pomalo ljepljivo ( ne dodavati više brašna ) …
5 . radnu površinu malo nauljiti te tijesto oblikovati u loptu …
6 . posudu premazati s vrlo malo ulja , samo toliko da se tijesto ne zalijepi za posudu te ostaviti da se tijesto udvostruči na toplom mjestu …
7 . veliki pleh za pečenje obložiti pak papirom …
8 . pomoću dvije žice ili mini žličicom za sladoled stavljati tijesto na pak papir …
9 . ostavite malo razmaka između kolačića, kako se tokom pečenja ne bi spojili …
10 . kolačići idu u pećnicu, prethodno zagrijanu na 175 stupnjeva, cca . 13 – 16 minuta ovisno o pećnici…
11 . kolačići su gotovi kad poprime laganu zlatnu boju …
12 . svaki kolačić umočiti u rastopljen margarin te ih staviti na rešetku, kako bi se kolačići ocijedili od viška masnoće, a zatim ih obilno posuti šećerom u prahu …
13 . ostaviti kolačiće da se u potpunosti ohlade …
NAPOMENA I SAVJETI :
1 . Umjesto šećera u prahu možete koristiti termostabilni šećer koji se ne topi na kolačićima , te je manje sladak od običnog šećera u prahu .
2 . Pazite da vam kolačići budu poprilično jednake veličine, kako bi se jednako i ispekli .
3 . Grožđice i brusnicu obavezno namočite na par sati u mlijeko, kako tokom pečenja ne bi izgorjeli .
4 . Kolačiće spremiti u kutiju za kekse, a najbolje ih je ostaviti nekoliko dana da odstoje, kako bi se svi sastojci sljubili .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.