Jedna mala, vrlo simpatična torta, Božićnog okusa i izgleda . Tko voli Spekulatius začin , okus i miris Božića u svom domu, taj će voljeti i ovu mini tortu .
SASTOJCI ZA BISKVIT :
120 g brašna
70 g šećera
2 jaja ( sobne temperature )
100 ml mlijeka ( sobne temperature )
1 žličica praška za pecivo
1 ½ žličica Spekulatius začina
Prstohvat soli
80 g margarina za kolače ili maslaca ( sobne temperature )
VOĆNI DIO :
300 g višanja ( iz staklenke )
200 ml soka od višanja ( iz staklenke )
1 puding od vanilije
1 vanilije šećer
2 žlice šećera
2 g cimeta
50 g margarina za kolače ( ili maslaca )
BIJELA KREMA :
250 g Quark ili Topfen ( 20 % )
300 g krem sira za kolače ( ili Philadelphia )
5 lista želatine
70 g šećera
1 vanilije šećer
200 ml slatkog vrhnja
GANACHE :
100 g bijele čokolade
30 ml slatkog vrhnja
DODATNO :
10 korneta
zelena prehrambena boja
kokos
termostabilni šećer u prahu
razni sitni, šećerni ukrasi
POSTUPAK ZA BISKVIT :
1 . u posudu staviti šećer , sol i margarin te sve dobro umutiti kako bi se dobila bijela smjesa .
Zatim dodavati jedno po jedno jaje pa sve dobro izmiksati …
2 . u brašno dodati prašak za pecivo i Spekulatius začine te sve izmiješati …
3 . u umućena jaja dodavati naizmjenice brašno i mlijeko te sve dobro umutiti …
4 . dno kalupa obložiti pak papirom, a rubove namazati margarinom …
5 . u kalup promjera 18 cm izliti biskvit te ga staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca . 20 – 25 minuta …
6 . pečeni biskvit ostaviti 5 minuta u kalupu te ga onda osloboditi iz kalupa …
7 . biskvit staviti na rešetku da se u potpunosti ohladi …
U MEĐUVREMENU PRIPREMITI VOĆNI DIO !!!
POSTUPAK ZA VOĆNI DIO :
1 . puding razmutiti u malo soka od višanja …
2 . u lončić staviti višnje , preostali sok , šećer , šećer vaniliju i cimet te pustiti da prokuha .
Kad prokuha, dodati razmućeni puding te kuhati samo kratko da se sve dobro zgusne …
3 . odmah dodati margarin te sve dobro izmiješati …
4 . ostaviti fil da se ohladi …
KAD SE BISKVIT I VOĆNI FIL OHLADE MOŽETE KRENUTI U IZRADU BIJELE KREME !!!
POSTUPAK ZA BIJELU KREMU :
1 . želatinu namočiti u hladnu vodu …
2 . u posudu staviti Quark , krem sir za kolače , šećer i šećer vaniliju te sve dobro izmiksati …
3 . želatinu otopiti u mikrovalnoj pećnici ili u posudi na štednjaku …
4 . u otopljenu želatinu dodati jednu do dvije žličice kreme te ju dobro izmiješati …
5 . želatinu sad dodati u kremu i sve dobro izmiksati …
6 . dok miksate, dodavati u tankom mlazu slatko vrhnje te sve umutiti ( pazite da kremu ne umutite previše ) …
IZRADA TORTE :
1 . biskvit položiti na tanjur za posluživanje torti …
2 . oko biskvita staviti obruč promjera 20 cm …
3 . na biskvit staviti pola bijele kreme …
4 . na bijelu kremu staviti crveni fil od višanja, ali ostaviti slobodan prostor cca. jedan prst od ruba (POGLEDAJ VIDEO ) …
5 . ostatak bijele kreme staviti lagano na crveni fil, zatim pažljivo premazati i poravnati kremu …
6 . tortu staviti u hladnjak preko noći …
DEKORACIJA :
1 . prokuhati slatko vrhnje te ga preliti preko sitno izrezane čokolade . Ganache prekriti tanjurićem na cca . 5 minuta . Ganache dobro izmiješati da nema grudica …
2 . kornete kuhinjskim skalpelom skratiti na razne veličine …
3 . u ganache dodati zelenu boju te izmješati …
4 . kornete premazati ganacheom, neke od njih posuti kokosom, a neke perlicama ili zvjezdicama …
5 . gotove kornete položiti u hladnjak da se ganache stegne …
6 . pred posluživanje torte poredati borove od korneta na tortu, a između borova posuti termostabilni šećer da izgleda kao snijeg …
NAPOMENA I SAVJETI :
1 . Umjesto Ganache možete otopiti samo bijelu čokoladu na pari .
2 . Ako nemate termostabilni šećer u prahu, ni slučajno nemojte koristiti obični šećer u prahu, jer će se on vrlo brzo početi otapati na torti te će izgledati kao da ste tortu poprskali vodom .
3 . Umjesto termostabilnog šećera možete koristiti kokos, kako bi izgledao kao snijeg na torti .
4 . Ako želite možete nožem poravnati ohlađeni biskvit te ga onda premazati kremama .
5 . Dekorirajte tortu pred posluživanje .
6 . Ganache ili otopljenu čokoladu ohladite na cca . 29 stupnjeva, kako se ukrasi s čokolade ne bi slijevali niz kornete.
7 . Umjesto krem sira za kolače može vam poslužiti mliječni namaz .
8 . Ako vam se Ganache ne otopi dovoljno, stavite ga na kratko u mikrovalnu pećnicu .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.