Za vrijeme blagdana kod nas su obavezni linzeri uz ostale kekse i kolače . Ali ne samo kad su blagdani volimo da nam je kutija od keksa puna linzera . Što duže stoje u dobro zatvorenoj kutiji to su ukusniji i bolji .
SASTOJCI :
300 g brašna
1 šećer vanilija
1 žumanjak
200 g hladnog margarina za kolače
100 g šećera u prahu
marmelada za punjenje ( po vašem ukusu )
ZA TAMNO TIJESTO DODATI :
1 žlica kakao
PRIPREMA :
1 . u posudu staviti brašno , šećer vaniliju , žumanjak , šećer u prahu , zatim margarin rezati na manje komadiće te ga dodavati u ostale sastojke …
2 . tijesto dobro izraditi tako da se margarin spoji s ostalim sastojcima …
3 . izrađeno tijesto je pomalo ljepljivo . Staviti tijesto na prozirnu foliju , te ga lagano rukama oblikovati i zamotati u prozirnu foliju …
4 . ostaviti tijesto cca . 2 sata u hladnjaku …
5 . tijesto prije daljnje upotrebe izvaditi cca . 10 minuta prije iz hladnjaka , kako bi malo poprimilo kućnu temperaturu …
6 . rukama tijesto premjestiti , radnu površinu posuti sa što manje brašna , samo toliko da se tijesto ne zalijepi za radnu površinu …
7 . tijesto tanko izvaljati , maksimalno do 0.5 cm …
8 . kalupima izrezati tijesto ( paziti da imate jednak broj izrezanih keksa sa i bez rupica ) …
9 . kekse poslagati u tepsiju koja je obložena pak papirom …
10 . kekse staviti u prethodnu zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva cca . 7 – 9 minuta ( držite obavezno vaše kekse na oku kako ne bih poprimili boju ) …
11 . ostatak tijesta skupiti , oblikovati , izvaljati , izrezivati , te dalje peći i tako dok god ne potrošite cijelo tijesto …
12 .u sredini pečeni keksi na dodir su još vrlo malo mekani , ali ništa ne brinite to je tako OK …
13 . kekse premjestiti u drugu hladnu tepsiju ili na rešetku za hlađenje …
14 . marmeladu staviti u manju posudu te je uz stalno miješanje dobro zagrijati ( ne prokuhati ) …
14 . puniti kekse … VIDI VIDEO !!!
NAPOMENA I SAVJETI :
Gotove , napunjene kekse ne dirati dok se marmelada ne stegne .
Ako ih želite ukrasiti sa šećerom u prahu , onda to najbolje učinite čim ih napunite vrućom marmeladom kako bih vruća marmelada upila šećer . Tako će keksi biti ukrašeni šećerom u prahu, a marmelada će ostati kao da je niste ni posuli .
Bitno je kekse izvaljati što tanje , maksimalno do 0.5 cm, kako vam kasnije spojeni keksi ne bi bili predebeli .
Tijesto se u svakoj pećnici vremenski drugačije peče , to ovisi i o debljini tijesta na koju ste je izvaljali, zato pazite na kekse tokom pečenja .
Kad u pećnici keksi izgube sjaj, držite ih na oku jer sad im treba još samo koja minuta .
Izrezane kekse najbolje je prebaciti lopaticom u tepsiju kako ih prstima ne biste deformirali .
Ako se tijesto lijepi za lopaticu ili kalupe, samo ih pospite sa malo brašna .
Keksi NE smiju poprimiti boju , trebaju ostati svijetli .
Tokom valjanja tijesta pokušajte u što manjim količinama koristiti brašno, kako se tekstura tijesta ne bih pokvarila, jer ćete kasnije imati tvrde i manje ukusne kekse .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.