Linzeri
Za vrijeme blagdana kod nas su obavezni linzeri uz ostale kekse i kolače . Ali ne samo kad su blagdani volimo da nam je kutija od keksa puna linzera . Što duže stoje u dobro zatvorenoj kutiji to su ukusniji i bolji .
SASTOJCI :
300 g brašna
1 šećer vanilija
1 žumanjak
200 g hladnog margarina za kolače
100 g šećera u prahu
marmelada za punjenje ( po vašem ukusu )
ZA TAMNO TIJESTO DODATI :
1 žlica kakao
PRIPREMA :
1 . u posudu staviti brašno , šećer vaniliju , žumanjak , šećer u prahu , zatim margarin rezati na manje komadiće te ga dodavati u ostale sastojke …
2 . tijesto dobro izraditi tako da se margarin spoji s ostalim sastojcima …
3 . izrađeno tijesto je pomalo ljepljivo . Staviti tijesto na prozirnu foliju , te ga lagano rukama oblikovati i zamotati u prozirnu foliju …
4 . ostaviti tijesto cca . 2 sata u hladnjaku …
5 . tijesto prije daljnje upotrebe izvaditi cca . 10 minuta prije iz hladnjaka , kako bi malo poprimilo kućnu temperaturu …
6 . rukama tijesto premjestiti , radnu površinu posuti sa što manje brašna , samo toliko da se tijesto ne zalijepi za radnu površinu …
7 . tijesto tanko izvaljati , maksimalno do 0.5 cm …
8 . kalupima izrezati tijesto ( paziti da imate jednak broj izrezanih keksa sa i bez rupica ) …
9 . kekse poslagati u tepsiju koja je obložena pak papirom …
10 . kekse staviti u prethodnu zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva cca . 7 – 9 minuta ( držite obavezno vaše kekse na oku kako ne bih poprimili boju ) …
11 . ostatak tijesta skupiti , oblikovati , izvaljati , izrezivati , te dalje peći i tako dok god ne potrošite cijelo tijesto …
12 .u sredini pečeni keksi na dodir su još vrlo malo mekani , ali ništa ne brinite to je tako OK …
13 . kekse premjestiti u drugu hladnu tepsiju ili na rešetku za hlađenje …
14 . marmeladu staviti u manju posudu te je uz stalno miješanje dobro zagrijati ( ne prokuhati ) …
14 . puniti kekse … VIDI VIDEO !!!
NAPOMENA I SAVJETI :
Gotove , napunjene kekse ne dirati dok se marmelada ne stegne .
Ako ih želite ukrasiti sa šećerom u prahu , onda to najbolje učinite čim ih napunite vrućom marmeladom kako bih vruća marmelada upila šećer . Tako će keksi biti ukrašeni šećerom u prahu, a marmelada će ostati kao da je niste ni posuli .
Bitno je kekse izvaljati što tanje , maksimalno do 0.5 cm, kako vam kasnije spojeni keksi ne bi bili predebeli .
Tijesto se u svakoj pećnici vremenski drugačije peče , to ovisi i o debljini tijesta na koju ste je izvaljali, zato pazite na kekse tokom pečenja .
Kad u pećnici keksi izgube sjaj, držite ih na oku jer sad im treba još samo koja minuta .
Izrezane kekse najbolje je prebaciti lopaticom u tepsiju kako ih prstima ne biste deformirali .
Ako se tijesto lijepi za lopaticu ili kalupe, samo ih pospite sa malo brašna .
Keksi NE smiju poprimiti boju , trebaju ostati svijetli .
Tokom valjanja tijesta pokušajte u što manjim količinama koristiti brašno, kako se tekstura tijesta ne bih pokvarila, jer ćete kasnije imati tvrde i manje ukusne kekse .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri