Focaccia je talijanski kruh , koji se prije pečenja premaže s uljem te se pospe s krupnom morskom
soli. Po cijeloj Italiji možete naići na razne Focaccie , okrugle , ovalne , izrezane na trakice , s
ružmarinom , maslinama , tunom itd …
SASTOJCI za tijesto ( za 4 Focaccia )
1 kg brašna
1 svježi kvasac ( 42 g )
1 žlica soli
1 žličica šećera
150 ml ulja
600 ml tople vode
SASTOJCI za premazivanje i posipanje :
Maslinovo ulje
Krupna morska sol
Ružmarin ( začin )
OPCIJONALNI sastojci za posipanje :
Talijanski začini
Origano
Chilli – Čili
Cherry rajčice
Feta sir
Tuna ( iz konzerve )
PRIPREMA :
1 . u toplu vodu dodati šećer i kvasac te ga razmutiti …
2 . u posudu staviti brašno , dodati vodu u kojoj smo razmutili kvasac …
3 . kratko sjediniti sastojke te dodati sol i ulje a zatim tijesto mijesiti 10 minuta …
4 . radnu površinu premazati s malo ulja te izvaditi tijesto iz posude na radnu površinu …
NE DODAVATI DODATNO BRASNA !!!
5 . tijesto oblikovati u loptu te ga vratiti u posudu , pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom
mjestu da se tijesto udvostruči …
6 . dva pleha obložiti pak papirom …
7 . nadošlo tijesto podijeliti na četiri dijela …
8 . na svaki pleh staviti dva komada tijesta te ga prstima raširiti po plehu ( POGLEDAJ VIDEO ) …
9 . tijesto premazati s maslinovim uljem , te ga ostaviti pokrivenog 30 minuta na toplom mjestu da
tijesto malo nadođe …
10 . prstom izbosti tijesto kako bi na tijestu ostale udubine od prsta …
11 . zatim tijesto premazati ponovo uljem , te ga posuti s soli i ružmarinom …
12 . drugo tijesto možete premazati s uljem te posuti npr . s Talijanskim začinima i feta sirom ( na
vama je kakve Focaccie želite ) …
13 . stavite Focacciu u prethodnu zagrijanu pećnicu na 225 stupnjeva 15 – 17 minuta …
NAPOMENA I SAVJETI :
• kad vam je prvi pleh s vašom Focaccom skoro pečen , tek onda uzmite drugi pleh i pripremite ga na
taj način da će te tek sad prstima praviti udubine na ostale dvije Focaccie .
• bitno je da NE pripremate i ne napravite udubine na sva četiri tijesta u isto vrijeme jer će vam
udubine nestati dok se prva tura peče .
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.