Ovaj sir se vrlo brzo i jednostavno priprema . Ako nemate domaće mlijeko, to zaista nije ni bitno , jer se i s kupovnim mlijekom napravi izuzetno ukusan sir .
SASTOJCI :
2 l mlijeka ( najmanje 3,8 % masnoće )
400 g kiselog vrhnja ( najmanje 20 % masnoće )
2 žličice soli
4 jaja
PRIPREMA :
1 . kiselo vrhnje i jaja dobro razmutiti …
2 . mlijeko i sol staviti da prokuha …
3 . čim mlijeko prokuha dodati uz stalno miješanje mješavinu jaja i vrhnja , te nastaviti miješati još
cca . 30 sekundi …
4 . kad mlijeko ponovo prokuha treba smanjiti temperaturu ( kod mene na štednjaku najveća je temperatura na br. 9 te je ja smanjim na br. 6 ) …
5 . sad samo treba paziti da mlijeko ne iskipi , te da i dalje stalno kuha …
6 . žlicom povremeno promiješati površinu mlijeka , te nastaviti kuhati cca . 15 – 20 minuta …
7 . tokom kuhanja možete zapaziti da se mliječni proteini odvajaju od sirutke , te se prave grudice …
8 . dok se mlijeko kuha stavite cijedilo u sudoper , te vlažnu gazu preko cijedila …
9 . sadržaj iz lonca procijediti kroz gazu , žlicom pritisnuti sir , te rukama zategnuti gazu što jače da sva sirutka izađe iz sira ( PAZITE VRLO JE VRUĆE ) …
10 . sir ostaviti u gazi cca . 3 sata kako bi se ohladio …
NAPOMENE I SAVJETI :
Sirutku ne trebate bacati , možete je posoliti, ohladiti i ostaviti sir u sirutki, tako će ostati duže svjež .
Ako ga ne želite držati u sirutki, možete prokuhati vodu , posoliti je te je ostaviti da se ohladi, pa sir možete držati u slanoj vodi .
Na 1 l tekućine ide 60 g soli, pa ovisno o posudi i veličini sira pripremite tekućinu po potrebi .
Sir nije obavezno držati u slanoj vodi ili sirutki .
Ako želite aromatizirani sir, stavite začin koji želite odmah skupa sa soli u mlijeko, kako bi sir poprimio okus začina .
Možete koristiti dimljenu papriku , čili , kurkumu , papar , vlasac , origano itd. …
Ako želite praviti sir sa sitno sjeckanim orasima , orahe ubacite u lonac 3 – 5 minuta pred sam kraj kuhanja.
Ako želite sir s maslinama , masline dodajte tek na samom kraju kuhanja, te odmah procijedite sir u gazu .
Bitno je da gaza bude čista , sterilna , te da se ne osjeti miris omekšivača ili praška .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.