Schwarzwald torta je od 1930 godine poznata Njemačka torta , koja je kroz godine postala poznata i
u cijelome svijetu .
ISPECITE JEDAN BISKVIT I PREREŽITE GA TRI PUTA KAKO BI DOBILI ČETIRI KORE !
ZA OVU TORTU SU VAM POTREBNE TRI KORE .
JEDNA KORA VAM JE VISAK TE JU UMOTAJTE U PROZIRNU FOLIJU , STAVITE U VREĆICU OD
ZAMRZIVAČA I SPREMITE U ZAMRZIVAČ ZA NEKU DRUGU PRIGODU .
SASTOJCI ZA TAMNI BISKVIT :
9 jaja ( M )
250 g šećera
Prstohvat soli
300 g oštrog brašna
50 g kakao ( tamni za kolače )
3 žlice tople vode
3 žlice ulja
½ praška za pecivo
SASTOJCI ZA FIL OD VISANJA :
1 velika tegla višanja ( neto količina – 680 g , ocijedena neto masa – 340 g )
100 ml višnjevače
1 vanilije šećer
60 g šećera
50 gustina
SASTOJCI ZA KREMU OD SLATKOG VRHNJA :
1 L . slatkog vrhnja
1 kremfix
250 g mascarpone
OSTALI SASTOJCI :
3 x 60 ml = 180 ml višnjevače ( za natopiti kore )
16 višnji za dekoraciju
Čokolade za ukrašavanje ( može i naribane )
PRIPREMA ZA BISKVIT :
1 . dno kalupa ( 26 cm ) obložiti pak papirom, a rub namazati maslacem …
2 . odvojiti bjelanjke i žumanjke …
3 . u posudu staviti bjelanjke i sol te nakratko miksati dok se bjelanjci ne zapjene …
4 . postepeno dodavati šećer te sve umutiti u čvrst snijeg …
5 . uz daljnje miksanje dodavati jedan po jedan žumanjak te sve umutiti …
6 . uz stalno miksanje , u laganom mlazu , dodavati vodu i ulje …
( AKO PRAVITE TAMNI BISKVIT , KAKAO TREBA OBAVEZNO PROSIJATI )
7 . sve suhe sastojke sjediniti , smanjiti mikser na najmanju brzinu te žlicom polako dodavati suhe sastojke …
8 . samo nakratko mikserom spojiti sastojke a onda sve lijepo sjediniti laganim , kružnim pokretima špatulom kako se smjesa ne bi slegnula …
9 . biskvit istresti u pripremljeni kalup , poravnati ga te ga staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca . 40 – 45 minuta …
10 . pečeni biskvit izvaditi iz pećnice te ga ostaviti 10 minuta u kalupu …
11 . biskvit osloboditi iz kalupa te ga ostaviti da se u potpunosti ohladi …
PRIPREMA FILA OD VISANJA :
1 . višnje procijediti i uhvatiti im sok …
2 . odvojiti 16 višnji za dekoraciju …
3 . gustin razmutiti u malo soka od višanja …
4 . u manji lonac staviti sok , vanilije šećer i šećer …
5 . kad sok prokuha dodati gustin i uz stalno miješanje pustiti da kuha 1 – 2 minute …
6 . dodati višnje i višnjevaču te pustiti da još kratko prokuha …
7 . direktno na fil staviti prozirnu foliju te ostaviti da se ohladi ( ne u hladnjak !!! ) …
PRIPREMA KREME :
1 . u mikser staviti mascarpone i slatko vrhnje te samo nakratko sjediniti …
2 . dodati kremfix te sve umutiti u čvrstu kremu ( PAZITE DA SE KREMA NE PREUMUTI !!! ) …
SLAGANJE TORTE I UKRASAVANJE TORTE :
1 . biskvit staviti na pladanj za torte …
2 . oko biskvita staviti obruč …
3 . biskvit premazati s 60 ml višnjevače …
4 . na biskvit staviti fil od višanja , te ga ravnomjerno premazati po biskvitu uz malu napomenu da fil
NE mažete skroz do ruba …
5 . na fil od višanja staviti jednu trećinu kreme od slatkog vrhnja , te ju ravnomjerno premazati …
6 . na kremu od slatkog vrhnja ide opet biskvit koji se namoči s 60 ml visnjevače , zatim višnje pa
krema od slatkog vrhnja …
7 . treću koru isto treba namočiti višnjevačom , te na zadnju koru ide samo krema od slatkog vrhnja …
8 . staviti tortu najmanje tri sata u hladnjak ( najbolje preko noći ) …
9 . tortu izvaditi iz obruča te ju s ostatkom kreme premazati i napraviti 16 puslica na vrhu torte …
10 . na puslice staviti po jednu visnju te cijelu tortu obložiti sitnom ili ribanom čokoladom …
NAPOMENA I SAVJETI :
1 . U biskvit možete dodati vanilin šećer , koricu od limuna ili naranče , rum šećer , orahe , pržene lješnjake itd …
2 . Koristiti obavezno jaja veličine M , ako koristite veća jaja npr . L onda obavezno stavite jedno jaje manje .
3 . Ako biskvit pečete u obruču, a ne u kalupu , obavezno pripazite da vam je obruč prikladan za pečenje, inače će se sredina spustiti .
4 . Biskvit je najbolje ispeći dan ranije, ohladiti ga , umotati u prozirnu foliju , staviti u hladnjak preko noći te ga tek sutra dan rezati i praviti tortu .
5 . Biskvit možete namočiti sokom , čokoladnim , kokosovim , bademovim mlijekom , toplom vodom u koju ste dodali pola limuna i dvije žlice pekmeza po želji , itd …
6 . Sve u ovom receptu ima svoje razloge – zašto se bjelanjci trebaju dooobro umutiti , zašto se voda i ulje dodaju u laganom mlazu i zašto se suhi sastojci lagano sjedine u smjesu . Zato se točno držite navedenih uputa, inače bi biskvit mogao biti niži od očekivanog .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.