Želim vam ukratko ispričati priču kako je nastao ovaj kolač. San Sebastian Cheesecake je napravljen slučajno, greškom učenika u baru La Vina u Španjolskoj. Učenik je zabunom stavio kolač u pogrešnu pećnicu, nakon čega je cijeli kolač potamnio, kao da je izgorio, a iznutra ostao kremast. Poslužili su ga i prezentirali kao novi kolač u baru, gosti su bili oduševljeni okusom i kremastom teksturom te je od tad prava senzacija. U Istanbulu ljudi uzimaju broj i čekaju u redu da ga dobiju. Kremasta tekstura je jako važna, nije kao klasični Cheesecake, zato vas molim da pročitate napomene i savjete koje ću staviti ispod recepta .
SASTOJCI :
1 kg krem sira za kolače
500 ml slatkog vrhnja
6 jaja ( L )
350 g šećera
½ limunovog soka
50 g gustina
3 žlice paste od vanilije ( ili 40 g šećer vanilije )
POSTUPAK :
1 . Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva ( gornji i donji grijači ) ili na 240 stupnjeva ( vruć zrak ) …
2 . dno i rubove kalupa ( promjera 26 ) obložiti pak papirom ( POGLEDAJ VIDEO ) …
3 . u posudu staviti krem sir i šećer te kratko promiješati …
4 . zatim prosijati gustin te sve opet kratko promiješati ( u videu sam greškom rekla „brašno“ ) …
5 . jaja razmutiti žlicom ili pjenjačom te ih dodati u smjesu od sira, a zatim sve opet nakratko promiješati
( bitno je da sastojke ne miksate previše ) …
6 . zatim dodati pastu od vanilije, slatko vrhnje i limunov sok te sve opet nakratko sjediniti …
7 . smjesu izliti u kalup , odignut ga malo od stola te ga lupnuti nekoliko puta o stol, kako bi zrak izašao iz kolača ( POGLEDAJ VIDEO ) …
8 . kolač staviti peći u prethodnu zagrijanu pećnicu …
AKO KOLAČ PEČETE NA 200 STUPNJEVA ( gornji i donji grijači ) ONDA GA PECITE cca . 60 – 65 minuta !
AKO KOLAČ PEČETE NA 240 STUPNJEVA ( vruć zrak ) ONDA GA PECITE cca . 25 – 30 minuta !
9 . bitno je da kolač bude taman i da izgleda kao da je skoro izgorio ..
10 . odmah nakon pečenja kolač polako izvaditi iz pećnice te ga ostaviti da se u potpunosti ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ga je najbolje ostaviti u hladnjaku preko noći …
11 . kolač osloboditi iz obruča, spreman je za serviranje …
NAPOMENE I SAVJETI :
1 . Kolač NE smijete previše mutiti, kako bi izbjegli da uđe previše zraka u smjesu .
2 . Ja sam koristila mikser, ali vam je najbolje da cijeli postupak radite bez miksera te da koristite pjenjaču, kako bi bili sigurni da ga nećete previše umutiti .
3 . Obavezno bacite kalup nekoliko puta na stol, kako bi izbili sav zrak iz kolača i kako biste kasnije dobili kremast, a ne prozračan kolač.
4 . Preporučujem vam da za ovaj kolač koristite pećnicu koja ima funkciju vruć zrak, ukoliko je imate. Tako ćete skratiti vrijeme pečenja, a kolač će ostati još kremastiji .
5 . Nemojte misliti da je temperatura pečenja pogrešno napisana. Ako se koristi vruć zrak, temperatura se obično smanji za 20 stupnjeva, a ne povećava se za 40.
Međutim, u ovom slučaju se temperatura povećava, a smanjuje se vrijeme pečenja. Ovo je jako važno, jer želimo da kolač izvana dobije izgorjelu boju, a iznutra ostane kremast
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.