Sacher torta je postala poznata još u 18. stoljeću. Eduard Sacher je za vrijeme školovanja (1843-1892) usavršio svoju tortu. 1876 godine izgrađen je hotel Sacher, a Eduard je iste godine ponudio svoju znamenitu tortu hotelu i od tada se Sacher torta smatra jednom od najpoznatijih slastica Beča . Teško je otići u Beč, a ne probati poznatu Sacher tortu . Naravno ja vam ne mogu dati originalan recept jer ga nemam, ali možda vam se svidi i ova moja verzija .
SASTOJCI :
ZA BISKVIT :
200 g . tamne čokolade ( 60 % )
150 g . maslaca ( ili margarina za kolače )
7 jaja
120 g . šećera u prahu
95 g . šećera
95 g . brašna
45 g . gustina
60 ml . viskija ili brendija
60 g . badema ( mljevenih )
1 prašak za pecivo
PRELJEV ZA BISKVIT :
sok od ½ limuna
200 ml . tople vode
50 g marmelade od marelica
FIL :
300 g . marmelade od marelice
ČOKOLADNA GLAZURA :
250 g čokolade za kuhanje
7 ½ žlica vode
10 g šećera
125 g margarina za kolače
2 ½ žlica ulja
PRIPREMA :
1 . zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva …
2 . na pari otopiti čokoladu i maslac …
3 . bjelanjke upola umutiti te dodati šećer u prahu a zatim miksati dok bjelanjci ne postanu čvrsti i sjajni . Staviti bjelanjke sa strane …
4 . pjenasto umutiti žumanjke i šećer te lagano dodavati toplu čokoladu ( čokolada ne smije biti vruća )
5 . sve dobro izmiksati kako bi se sastojci spojili …
6 . zatim prosijati brašno , prašak za pecivo i gustin kako bi izbjegli grudice u biskvitu te dodati bademe , brendi ili viski …
7 . sve dobro sjediniti a zatim dodavati u manjim količinama bjelanjke te ih laganim , kružnim pokretima umiješati u čokoladnu smjesu …
8 . dno kalupa promjera 26 obložiti pak papirom a rubove premazati maslacem te izliti smjesu u kalup …
9 . biskvit staviti u prethodnu zagrijanu pećnicu na nekih 30 – 40 minuta …
10 . prije vađenja biskvita iz pećnice provjeriti čačkalicom je li biskvit pečen . Zabosti čačkalicu u sredinu biskvita i ako vam čačkalica ostane potpuno čista, biskvit je pečen …
11 . biskvit izvaditi iz pećnice te ga ostaviti 10 minuta, a zatim ga osloboditi iz kalupa …
12 . ostaviti biskvit da se u potpunosti ohladi, a međuvremenu pripremiti preljev za biskvit …
13 . u toplu vodu iscijediti pola limuna te dodati marmeladu i sve dobro promiješati …
14 . preljev podijeliti u tri jednaka dijela kako bi svaki biskvit bio jednako natopljen …
15 . preljev staviti sa strane …
16 . kad se biskvit ohladio, a prije nego ga počnemo rezati, pripremiti čokoladnu glazuru …
17 . sve sastojke za glazuru staviti u posudu te sve skupa otopiti , maknuti sa štednjaka kako bi se glazura ohladila na pravu temperaturu, dok se priprema kraj torte …
18 . biskvit prerezati na tri jednaka dijela te prvo premazati srednju koru preljevom, a zatim s polovinom marmelade ( 150 g ) , na tu koru staviti gornju koru te je isto premazati preljevom i marmeladom, a za kraj se stavlja donja kora na vrh torte i premaze se preljevom …
19 . preliti tortu toplom ( ne vrućom ) čokoladnom glazurom te je staviti 15 – 20 minuta u hladnjak…
20 . za kraj tortu ukrasiti pistacijama
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.