Najbolje krafne / krofne
Ovo su vam 100 % najbolje krafne , koje sigurno uvijek uspijevaju . Uz malo strpljenja i uz moje
savjete koje ću vam napisati te u videu objasniti , vaše će krafne izgledati kao nacrtane, a ukusom će
bit neodoljive . I sami znate kad kupite krafne da su mekane i pune tijesta . To znači da krafne ni u
kojem slučaje NE smiju biti šuplje .
SASTOJCI za 32 krafne :
500 g oštrog brašna
500 g glatkog brašna
1 žličica soli
1 svježi kvasac ( 42 g )
150 g šećera
8 žumanjaka ( M ) = ( 120 g )
120 ml ulja
2 žlice ruma
450 ml toplog mlijeka
Limunova korica od 1 – 2 limuna
1 limun šećer ( nije obavezan )
3 kapi vanilije ekstrakta ( ne više kako se tekstura tijesta ne bih promijenila )
PRIPREMA :
1 . u toplo mlijeko dodati jednu žlicu šećera i kvasac , te sve dobro izmiješati i ostaviti da se kvasac
aktivira …
2 . u posudu staviti ostale sastojke ( OSIM ULJA ) te dodati aktivirani kvasac …
3 . sve kratko sjediniti i zatim dodati ulje te izraditi tijesto …
• TIJESTO MIJESITI 10 MINUTA •
4 . ruku i radnu površinu premazati s malo ulja ( NEMOJTE DODAVATI DODATNO BRAŠNA ) …
5 . tijesto istresti na radnu površinu i oblikovati u dugačak valjak …
6 . od tijesta praviti loptice težine 60 g .
7 . loptice redati s razmakom na pak papir …
8 . loptice pokriti s kuhinjskom krpom te ih držati na toplom mjestu dok se udvostruče …
• budite strpljivi jer zaista im treba vremena da se udvostruče •
9 . zagrijati ulje na 170 stupnjeva …
10 . nadošlo tijesto stavljati u vruće ulje s trbuhom prema dole ( znači napuhana , gornja strana ide u
ulje ) …
11 . poklopiti lonac poklopcem te ih peći 3 – 4 minute , zatim ih okrenuti te ih peći još 3-4 minute s
druge strane (drugu stranu pečete bez da ih poklapate ) …
12 . pečene krafne vaditi na Zewu (papirnati ručnici) …
13 . pečene krafne puniti po želji marmeladom , čokoladom , vanilijom itd …
14 . krafne posuti s obje strane sa šećerom u prahu …
NAPOMENA I SAVJETI :
• tijesto obavezno ostaviti pokriveno na toplom mjestu da se udvostruči
• moja preporuka je da koristite termometar jer temperatura vam igra veliku ulogu kako bi vam
krafne bile savršene .
• ako imate fritezu obavezno je koristite jer će vam olakšati pečenje .
• ako nemate fritezu niti termometar obavezno drvenim štapićem provjeravajte temperaturu .
• ako vam je ulje previše vruće krafne će vam se samo napuhati i iznutra ostati šuplje a to nikako ne
želimo .
• ako vam ulje nije dovoljno vruće krafne će vam upijati previše masnoće .
• nemojte stavljati previše krafni od jednom u vruće ulje , jer vam to dodatno snižava temperaturu a
ona vam je jako bitna za savršene krafne .
• nemojte dodavati dodatno brašna kako ne bih pokvarili teksturu tijesta .
• kad oblikujete loptice pripazite da vam na tijestu ne ostane rupica od oblikovanja , inače bi vam se
lako moglo desiti da vam se tokom pečenja tijesto na tom mjestu rascvjeta .
• oblikovane loptice obavezno ostavite da se udvostruči kako bi imali ukusne , mekane i napuhane
krafne .
• kad tijesto nadođe obavezno gornja strana tijesta ide prva u ulje .
• kad pečete prvu stranu krafni nemojte zaboraviti zatvoriti poklopac kako bi se fino napuhale .
• kad pečete drugu stranu krafni obavezno to činite bez poklopca .
• dok čekate da vam krafne nadođu možete pripremati ručak , usisavati , otići kod prijateljice na kavu
, jednostavno obavite druge poslove .
• sve ove napomene i svi ovi savjeti koristit će vam za savršene krafne .
• savršene krafne su napuhane , pune tijesta , zlatno smeđe boje s bijelim prstenom okolo .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri