Buhtle s makom
Ove su buhtle vrlo mekane i ukusne . Ja sam ih punila s makom a vi ako ne volite mak možete ih puniti po vašoj želji s marmeladom , nougat kremom, Nutellom , kremom od limuna itd …
SASTOJCI ZA TIJESTO :
650 g brašna
200 ml mlijeka
1 kvasac
4 žlice šećera
2 šećer vanilije
50 g čvrstog jogurta
Limunova korica
1 jaje + 1 žumanjak
1 g soli
150 g margarina za kolače ( sobne temperature )
SASTOJCI ZA NADJEV :
150 g mljevenog maka
1 g soli
15 g margarina za kolače
1 žličica ekstrakta od vanilije ( ili 2 šećer vanilije )
60 g šećera
75 ml mlijeka
SASTOJCI ZA PREMAZIVANJE I POSIPANJE
margarin za kolače
šećer u prahu
PRIPREMA :
1 . u toplo mlijeko staviti jednu žlicu šećera i kvasac , te sve dobro izmiješati kako bi se kvasac u potpunosti otopio …
2 . ostaviti mlijeko sa strane kako bi se kvasac aktivirao …
3 . kad se kvasac aktivirao, u posudu staviti brašno i sve sastojke koje idu u tijesto …
4 . izraditi meko tijesto koje se ne lijepi za ruke …
5 . tijesto oblikovati u loptu , vratiti u posudu , pokriti , te ga ostaviti da se udvostruči …
6 . dok tijesto nadolazi treba pripremiti nadjev …
7 . na štednjak staviti manji lončić , odmah dodati sve sastojke osim maka …
8 . kad sastojci prokuhaju maknuti lončić sa štednjaka, te umiješati mak …
9 . ostaviti pripremljen nadjev da stoji cca . 20 minuta prije daljnjeg korištenja …
10 . nadošlo tijesto izvaditi na radnu površinu ( NE dodavati brašna ) , tijesto podijeliti na 15 , 16 dijelova te oblikovati loptice …
11 . uzeti oblikovanu lopticu , na radnoj površini stiskajući prstima oblikovati tijesto u oblik tanjurića za kavu . Pazite da tijesto ne izvaljate previše tanko … ( POGLEDAJTE VIDEO )
12 . u sredinu staviti nadjev te zatvoriti buhtle …
13 . oblikovane buhtle poredati u namašćen kalup 38 x 25 ( kalup možete obložiti i pak papirom )
14 . gotove buhtle ostaviti 10 – 15 minuta u kalupu, te ih staviti u HLADNU pećnicu na 180 stupnjeva cca . 20 – 25 minuta ( ovisi o vašoj pećnici ) …
15 . gotove i još vruće buhtle premazati margarinom, te ih posuti šećerom u prahu …
NAPOMENA I SAVJETI :
Tokom punjenja buhtli pazite da ne umažete rubove tijesta inače će se tijesto otvoriti tokom pečenja.
Kad se buhtle u potpunosti ohlade, spremite ih u vrećicu ili posudu tako da nemaju zraka .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri