Božićni kuglof
Dok ovaj kuglof pripremate i dok se peče u vašoj pećnici , vašom kuhinjom će se širiti miris Božića .
Uz šalicu toplog mlijeka ovaj kuglof će vas očarati ukoliko volite okus medenjaka i cimet.
SASTOJCI :
200 g margarina za kolače ( ili maslaca )
200 g šećera
200 ml crnog vina
1 žličica cimeta
1 žlica kakaa
1 prašak za pecivo
4 jaja
400 g brašna
1 paketić šećer vanilije
prstohvat soli
1 žličica začina za medenjake ( vrhom puna )
100 g mljevenih oraha
ZA ČOKOLADNU GLAZURU :
400 g bijele čokolade
4 žlice ulja
ZA MAZANJE KALUPA :
margarin za kolače
brašno
PRIPREMA KUGLOFA :
1 . premazati kalup margarinom te ga staviti u hladnjak …
2 . zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva …
3 . šećer , šećer vaniliju, prstohvat soli i margarin dobro umutiti …
4 . dodavati polako jedno po jedno jaje te nastaviti miksati cca . 3 minute …
5 . dodati orahe i vino …
6 . sve ostale suhe sastojke sjediniti i dodati u smjesu , te nastaviti miksati cca . 1 – 2 minute …
7 . izvaditi kalup iz hladnjaka , pobrašniti ga te ostatak brašna istresti iz kalupa …
8 . izliti smjesu u kalup te ga staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca . 50 min ( to ovisi o vašoj pećnici ) …
9 . pečeni kuglof izvaditi iz pećnice te ga ostaviti 10 minuta da miruje . Zatim kuglof osloboditi iz kalupa , pa ga ostaviti da se u potpunosti ohladi …
10 . po želji ohlađenom kuglofu možete poravnati dno …
11 . kalup dobro oprati i dobro osušiti …
PRIPREMA ČOKOLADNE GLAZURE :
1 . čokoladu usitniti …
2 . prokuhati vodu te lonac maknuti sa štednjaka …
3 . staviti posudu na lonac, a zatim u posudu dodati 2/3 čokolade i ulje te pustiti da se čokolada otopi …
4 . kad se čokolada otopila, posudu maknuti s lonca s vodom , te dodati preostalu 1/3 čokolade …
5 . ostaviti da se čokolada otopi , te je dobro izmiješati …
6 . u kalup istresti jedan dio čokolade, pa ga ravnomjerno rasporediti po kalupu, a sredinu kalupa premazati četkom …
7 . izliti ostatak čokolade te ponoviti postupak mazanja … POGLEDAJTE VIDEO !!!
8 . vratiti kuglof u kalup, pa ga ostaviti u hladnjaku na cca . 4 sata, a najbolje preko noći …
9 . izvaditi kuglof iz hladnjaka, te ga odmah osloboditi iz kalupa …
NAPOMENA I SAVJETI :
Ovaj način otapanja čokolade je jako bitan kako bi čokolada imala pravu temperaturu za izradu raznih kolača .
Kada se na pari otopi 2/3 čokolade a zatim se doda 1/3 čokolade, čokolada postigne određenu temperaturu, koja bi kod bijele čokolade trebala biti cca . 28 , 29 stupnjeva .
Ovim načinom otapanja čokolade izbjegavate da vam čokolada bude rijetka za daljnju upotrebu , izbjegava se upijanje čokolade u biskvit, te će glazura ostati sjajna i neće postati matirana .
Bitno je ODMAH osloboditi kuglof iz kalupa, čim ga izvadite iz hladnjaka, jer čokolada vrlo brzo postane mekana .
Ako ste poravnali dno kuglofa i sad imate viška biskvita, jednostavno u biskvit dodajte malo po malo marmelade od marelica , te sve dobro zgnječite rukom, tako da dobijete ljepljivu smjesu s kojom se mogu oblikovati kuglice veličine oraha .
Oblikovane kuglice možete po želji uvaljati u kokos , orahe , bademe itd. …
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri