Džepići punjeni jabukama
Ma obožavam ih , ma baš ih volim J dok sam živjela u Njemačkog skoro svaki drugi dan bih išla u pekaru po džepiće punjene jabukama . Ali onda mi se više svidjelo kad bi ih sama kod kuće napravila, jer mogu staviti još grožđica, više cimeta itd., po svom ukusu …
SASTOJCI za 24 kom .
1 kg lisnatog tijesta ( 4 paketića )
5 – 6 manjih jabuka
5 žlica šećera + za posipanje
3 žlice gustina
1 jaje
75 g . grožđica
1 ½ žlica cimeta
375 ml . soka od jabuka
2 paketića šećer vanilije
PRIPREMA :
1 . oguliti , očistiti i jabuke izrezati na kockice cca . 1 x 1 cm …
2 . jabuke staviti u lonac, te odmah dodati cimet , šećer vaniliju , šećer , grožđice i pola soka a u drugoj polovici razmutiti gustin …
3 . jabuke dobro izmiješati, te ih staviti na štednjak . Kada jabuke prokuhaju, kuhati ih samo 2 – 3 minute, pa dodati razmućeni gustin …
4 . uz stalno miješanje kuhati jabuke još jako kratko , samo toliko da se gustin stegne te da se dobije gusta masa …
5 . jaje dobro razmutiti, pa ga ostaviti sa strane …
6 . razmotati tijesto , prerezati ga jednom vodoravno i dva puta okomito tako da se dobije 6 kocki …
7 . nadjevom dobro napuniti tijesto , paziti da tri strane tijesta ostanu po 1 cm prazne, kako bi se tijesto moglo bolje zalijepiti, a četvrtu stranu ostaviti cca . 3 prsta prazno …
8 . kad se stavi nadjev, tri strane tijesta premazati malo umućenim jajetom, te četvrtu stranu zarezati nožem cca . 1 cm od ruba tako da se dobiju 3 , 4 crte ( VIDI VIDEO ) …
9 . suprotnu stranu od zarezanih crta preklopiti preko jabuka, te s obje strane tijesto dobro stisnuti, kako nadjev ne bi curio tokom pečenja …
10 . stranu koju ste preklopili preko jabuka premazati jajetom , te zarezanu stranu prebaciti preko džepića i sa svih strana stisnuti rubove kako se džepići ne bi otvorili tokom pečenja …
11 . tako ih puniti dok ne potrošite tijesto i jabuke …
12 . džepiće redati na veliki pleh koji je obložen pak papirom , premazati ih jajetom te ih obilno posuti šećerom …
13 . džepiće staviti u vruću pećnicu koju ste prethodno zagrijali na 180 stupnjeva nekih 20 – 25 minuta ( dok ne poprime zlatnu boju ) …
SAVIJETI :
Ako želite ravne rubove i kutove samo ih nožićem poravnajte prije pečenja .
U nadjev od jabuka možete staviti i malo ruma .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri