Ja sam veliki obožavatelj kolača sa sirom, volim sir u svim kombinacijama. Svaki kolač od sira
je različitog okusa, iako svi imaju isti sastojak, a to je sir. Zato ako ste nekad probali neki
kolač od sira i nije vam se svidio, NE odustajte od njega, jer svaki recept je drugačiji .
SASTOJCI :
ZA TIJESTO :
300 g brašna
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
75 g šećera
1 jaje ( M )
200 g hladnog maslaca ili
margarin za kolače
FIL OD SIRA :
3 bjelanjka
3 žumanjka
100 g šećera
500 g sira za kolače
200 g kiselog vrhnja ili mileram ( 25 ili 30 % masnoće )
35 g gustina
korica od jedne naranče
3 žličice narančinog soka
1 žličica začina za medenjake
OSTALI SASTOJCI ZA DEKORACIJU :
1.800 g karamel čokolade ( može i bijela ili mliječna )
80 g bijele čokolade ( može i tamna ili po vašoj želji )
Jestivi šećerni ukrasi po vašem izboru
Štapići za sladoled
Prehrambena boja ( nije obavezna )
OBLOŽITE DNO KALUPA PROMJERA 24 S PAK PAPIROM
PRIPREMA TIJESTA :
1 . u posudu staviti brašno, margarin izrezati na tanke kriške te dodati sve ostale sastojke
koje idu u tijesto, a zatim izraditi meko tijesto ( POGLEDAJ VIDEO ) …
2 . dno kalupa obložiti pak papirom, rubove namazati margarinom , te ga između dva pak
papira izvaljati u krug na 5 mm debljine …
3 . tijesto pomoću pak papira premjestiti u kalup te s prstima oblikovati tijesto uz rubove i
dno kalupa …
4 . upaliti pećnicu na 180 stupnjeva …
STAVITI KALUP U HLADNJAK DOK SE PRIPREMA FIL OD SIRA !!!
1 . u posudu staviti bjelanjke te polako uz stalno miksanje dodavati pomalo šećer …
2 . bjelanjke izraditi u čvrst snijeg …
3 . u drugu posudu dodati sve ostale sastojke te ih dobro izmiksati …
4 . bjelanjke dodavati u smjesu od sira te ih laganim , kružnim pokretima sjediniti s ostatkom
fila …
5 . fil od sira preliti preko tijesta , zatim sve poravnati i višak tijesta uz rubove kalupa odrezati
0.5 cm iznad fila te staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva na cca . 60 min …
6 . pečeni kolač ostaviti cca . 15 – 20 minuta u kalupu , zatim ga osloboditi iz kalupa …
OSTAVITI KOLAČ U HLADNJAKU DA SE DOBRO OHLADI !!!
7 . ohlađen kolač izrezati na 16 jednakih dijelova …
8 . u svaki kolač zabosti po jedan štapić od sladoled …
9 . svaki komad kolača odvojiti jedan od drugog te ga staviti da se zamrzne …
DEKORACIJA :
1 . u lonac staviti vodu da prokuhati i izgasiti štednjak …
2 . 2/3 čokolade otopiti nad kuhanom vodom te kad se u potpunosti čokolada otopila skinuti
posudu u kojoj se nalazi otopljena čokolada . Zatim dodati ostalu 1/3 čokolade i pustiti da se
čokolada skroz otopi … ( tak otopiti oboje vrste čokolade )
3 . u jednu užu a duže posude uliti karamel čokolade te umočiti kolač …
4 . kolač malo pridržati kako bi se čokolada ocijedila, a potom odmah stavljati ukrase po želji
dok se čokolada nije stegla …
NAPOMENA I SAVJETI :
Pazite da vas pečeni kolač ne zavara !
Kolač vam je pečen nakon 60 minuta , a na dodir još uvijek se mrda i trese ?
Sasvim je normalno da je kolač i nakon 60 minuta pečenja još uvijek skroz mekan u sredini ,
ali nemojte da vas to zavara .
Izvadite kolač , te kad ga oslobodite nakon 15 – 20 minuta iz kalupa, a zatim ga ostavite da se
u potpunosti ohladi i stegne i hladnjaku .
Ne provjeravajte čačkalicom je li vam je kolač gotov, kako bi izbjegli da uđe zrak u kolač .
Obavezno koristite hladan margarin ili maslac kako vam tijesto tokom izrade ne bi bilo
previše mekano i postalo ljepljivo .
Tijesto ne smijete previše mijesiti , kako se maslac ne bih previše ugrijao te bi vam tijesto
postalo ljepljivo .
U slučaju da vam se desi da ste tijesto previše umijesili , te da vam je ljepljivo samo ga stavite
u hladnjak na cca . 60 – 90 minuta .
Količina karamel čokolade je jako puno ali na kraju će vam ostati blizu 700 g čokolade viska
koju će te opet spremiti i iskoristiti za drugi kolač .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.