Focaccia – Fokača
Focaccia je talijanski kruh , koji se prije pečenja premaže s uljem te se pospe s krupnom morskom
soli. Po cijeloj Italiji možete naići na razne Focaccie , okrugle , ovalne , izrezane na trakice , s
ružmarinom , maslinama , tunom itd …
SASTOJCI za tijesto ( za 4 Focaccia )
1 kg brašna
1 svježi kvasac ( 42 g )
1 žlica soli
1 žličica šećera
150 ml ulja
600 ml tople vode
SASTOJCI za premazivanje i posipanje :
Maslinovo ulje
Krupna morska sol
Ružmarin ( začin )
OPCIJONALNI sastojci za posipanje :
Talijanski začini
Origano
Chilli – Čili
Cherry rajčice
Feta sir
Tuna ( iz konzerve )
PRIPREMA :
1 . u toplu vodu dodati šećer i kvasac te ga razmutiti …
2 . u posudu staviti brašno , dodati vodu u kojoj smo razmutili kvasac …
3 . kratko sjediniti sastojke te dodati sol i ulje a zatim tijesto mijesiti 10 minuta …
4 . radnu površinu premazati s malo ulja te izvaditi tijesto iz posude na radnu površinu …
NE DODAVATI DODATNO BRASNA !!!
5 . tijesto oblikovati u loptu te ga vratiti u posudu , pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom
mjestu da se tijesto udvostruči …
6 . dva pleha obložiti pak papirom …
7 . nadošlo tijesto podijeliti na četiri dijela …
8 . na svaki pleh staviti dva komada tijesta te ga prstima raširiti po plehu ( POGLEDAJ VIDEO ) …
9 . tijesto premazati s maslinovim uljem , te ga ostaviti pokrivenog 30 minuta na toplom mjestu da
tijesto malo nadođe …
10 . prstom izbosti tijesto kako bi na tijestu ostale udubine od prsta …
11 . zatim tijesto premazati ponovo uljem , te ga posuti s soli i ružmarinom …
12 . drugo tijesto možete premazati s uljem te posuti npr . s Talijanskim začinima i feta sirom ( na
vama je kakve Focaccie želite ) …
13 . stavite Focacciu u prethodnu zagrijanu pećnicu na 225 stupnjeva 15 – 17 minuta …
NAPOMENA I SAVJETI :
• kad vam je prvi pleh s vašom Focaccom skoro pečen , tek onda uzmite drugi pleh i pripremite ga na
taj način da će te tek sad prstima praviti udubine na ostale dvije Focaccie .
• bitno je da NE pripremate i ne napravite udubine na sva četiri tijesta u isto vrijeme jer će vam
udubine nestati dok se prva tura peče .