Ovo su vam 100 % najbolje krafne , koje sigurno uvijek uspijevaju . Uz malo strpljenja i uz moje
savjete koje ću vam napisati te u videu objasniti , vaše će krafne izgledati kao nacrtane, a ukusom će
bit neodoljive . I sami znate kad kupite krafne da su mekane i pune tijesta . To znači da krafne ni u
kojem slučaje NE smiju biti šuplje .
SASTOJCI za 32 krafne :
500 g oštrog brašna
500 g glatkog brašna
1 žličica soli
1 svježi kvasac ( 42 g )
150 g šećera
8 žumanjaka ( M ) = ( 120 g )
120 ml ulja
2 žlice ruma
450 ml toplog mlijeka
Limunova korica od 1 – 2 limuna
1 limun šećer ( nije obavezan )
3 kapi vanilije ekstrakta ( ne više kako se tekstura tijesta ne bih promijenila )
PRIPREMA :
1 . u toplo mlijeko dodati jednu žlicu šećera i kvasac , te sve dobro izmiješati i ostaviti da se kvasac
aktivira …
2 . u posudu staviti ostale sastojke ( OSIM ULJA ) te dodati aktivirani kvasac …
3 . sve kratko sjediniti i zatim dodati ulje te izraditi tijesto …
• TIJESTO MIJESITI 10 MINUTA •
4 . ruku i radnu površinu premazati s malo ulja ( NEMOJTE DODAVATI DODATNO BRAŠNA ) …
5 . tijesto istresti na radnu površinu i oblikovati u dugačak valjak …
6 . od tijesta praviti loptice težine 60 g .
7 . loptice redati s razmakom na pak papir …
8 . loptice pokriti s kuhinjskom krpom te ih držati na toplom mjestu dok se udvostruče …
• budite strpljivi jer zaista im treba vremena da se udvostruče •
9 . zagrijati ulje na 170 stupnjeva …
10 . nadošlo tijesto stavljati u vruće ulje s trbuhom prema dole ( znači napuhana , gornja strana ide u
ulje ) …
11 . poklopiti lonac poklopcem te ih peći 3 – 4 minute , zatim ih okrenuti te ih peći još 3-4 minute s
druge strane (drugu stranu pečete bez da ih poklapate ) …
12 . pečene krafne vaditi na Zewu (papirnati ručnici) …
13 . pečene krafne puniti po želji marmeladom , čokoladom , vanilijom itd …
14 . krafne posuti s obje strane sa šećerom u prahu …
NAPOMENA I SAVJETI :
• tijesto obavezno ostaviti pokriveno na toplom mjestu da se udvostruči
• moja preporuka je da koristite termometar jer temperatura vam igra veliku ulogu kako bi vam
krafne bile savršene .
• ako imate fritezu obavezno je koristite jer će vam olakšati pečenje .
• ako nemate fritezu niti termometar obavezno drvenim štapićem provjeravajte temperaturu .
• ako vam je ulje previše vruće krafne će vam se samo napuhati i iznutra ostati šuplje a to nikako ne
želimo .
• ako vam ulje nije dovoljno vruće krafne će vam upijati previše masnoće .
• nemojte stavljati previše krafni od jednom u vruće ulje , jer vam to dodatno snižava temperaturu a
ona vam je jako bitna za savršene krafne .
• nemojte dodavati dodatno brašna kako ne bih pokvarili teksturu tijesta .
• kad oblikujete loptice pripazite da vam na tijestu ne ostane rupica od oblikovanja , inače bi vam se
lako moglo desiti da vam se tokom pečenja tijesto na tom mjestu rascvjeta .
• oblikovane loptice obavezno ostavite da se udvostruči kako bi imali ukusne , mekane i napuhane
krafne .
• kad tijesto nadođe obavezno gornja strana tijesta ide prva u ulje .
• kad pečete prvu stranu krafni nemojte zaboraviti zatvoriti poklopac kako bi se fino napuhale .
• kad pečete drugu stranu krafni obavezno to činite bez poklopca .
• dok čekate da vam krafne nadođu možete pripremati ručak , usisavati , otići kod prijateljice na kavu
, jednostavno obavite druge poslove .
• sve ove napomene i svi ovi savjeti koristit će vam za savršene krafne .
• savršene krafne su napuhane , pune tijesta , zlatno smeđe boje s bijelim prstenom okolo .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.