Čupavci
Bosanki čupavci su vrlo ukusni , mirisni , mekani i sočni . Malo deblji biskvit koji se izreže na malo veće
kockice , potom se umoči u finu čokoladu te ih se ubaci u kokos i već je sve gotovo . Ima raznih
čupavaca i zaista se jako brzo i jednostavno naprave , bitno je samo da je biskvit dobar, a naravno i
čokolada .
SASTOJCI ZA BISKVIT :
Koriste se šalice od 300 ml kapaciteta tekućine
6 jaja ( M )
1 vanilije bourbon ( ili 2 vanilin šećera )
2 šalice šećera
1 naranča šećer ( nije obavezan )
Naribana korica od jedne naranče
3 šalice brašna ( 570 g )
1 prašak za pecivo
1 šalica ulja ( 300 ml )
1 šalica mineralne vode ( 300 ml )
SASTOJCI ZA ČOKOLADU :
500 ml mlijeka
400 g čokolade
120 g šećera
1 vanilin šećer
250 g margarina za kolače
DODATNI SASTOJCI :
500 kokosa
POSTUPAK ZA BISKVIT :
1 . upaliti pećnicu na 175 stupnjeva …
2 . u posudu staviti jaja , šećer , vanilije bourbon , narančin šećer i narančinu koricu te sve dobro
umutiti …
3 . uz lagano miksanje dodavati u tankom mlazu ulje …
4 . zatim isto uz stalno i lagano miksanje dodavati naizmjenice brašno i mineralnu vode …
5 . mikserom samo kratko sjediniti sve sastojke ( mikser ne pojačavati ) …
6 . za kraj dovršiti miješanje silikonskom špatulom …
7 . biskvit ravnomjerno izliti u veliki pleh ( 32 x 34 ) koji je obložen pak papirom ( PLEH NE MAZATI ) …
8 . biskvit peći na 175 stupnjeva 20 minuta, a zatim ga peći na 180 stupnjeva jos cca . 15 – 17 minuta
( OBAVEZNO NAKON 35 MINUTA PROVJERITE ČAČKALICOM DALI JE KOLAČ PEČEN ) …
9 . pečeni biskvit u potpunosti ohladiti …
10 . hladan biskvit izrezati na kocke ( 6 x 6 cm ) tako će te dobiti 30 kocki biskvita …
• DOK SE BISKVIT PEČE MOŽETE PRIPREMITI ČOKOLADU •
POSTUPAK ZA ČOKOLADU :
1 . u lončić staviti mlijeko, šećer , vanilin šećer i čokoladu te sve otopiti …
2 . kada se čokolada otopila dodati margarin za kolače te sve miješati dok se margarin u potpunosti
ne rastopi …
3 . ostaviti čokoladu da se ohladi ( na kućnoj temperaturi ) …
4 . hladne kocke biskvita dobro umočiti u čokoladu te ih uvaljati u kokos …
NAPOMENA I SAVJETI :
• Pazite da se biskvit ne prepeče .
• Ako umočite topao biskvit u toplu čokoladu , biskvit bi se mogao lako raspasti .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri