Čupavci

Bosanki čupavci su vrlo ukusni , mirisni , mekani i sočni . Malo deblji biskvit koji se izreže na malo veće
kockice , potom se umoči u finu čokoladu te ih se ubaci u kokos i već je sve gotovo . Ima raznih
čupavaca i zaista se jako brzo i jednostavno naprave , bitno je samo da je biskvit dobar, a naravno i
čokolada .

SASTOJCI ZA BISKVIT :

Koriste se šalice od 300 ml kapaciteta tekućine

6 jaja ( M )

1 vanilije bourbon ( ili 2 vanilin šećera )

2 šalice šećera

1 naranča šećer ( nije obavezan )

Naribana korica od jedne naranče

3 šalice brašna ( 570 g )

1 prašak za pecivo

1 šalica ulja ( 300 ml )

1 šalica mineralne vode ( 300 ml )

SASTOJCI ZA ČOKOLADU :

500 ml mlijeka

400 g čokolade

120 g šećera

1 vanilin šećer

250 g margarina za kolače

DODATNI SASTOJCI :

500 kokosa

POSTUPAK ZA BISKVIT :

1 . upaliti pećnicu na 175 stupnjeva …

2 . u posudu staviti jaja , šećer , vanilije bourbon , narančin šećer i narančinu koricu te sve dobro
umutiti …

3 . uz lagano miksanje dodavati u tankom mlazu ulje …

4 . zatim isto uz stalno i lagano miksanje dodavati naizmjenice brašno i mineralnu vode …

5 . mikserom samo kratko sjediniti sve sastojke ( mikser ne pojačavati ) …

6 . za kraj dovršiti miješanje silikonskom špatulom …

7 . biskvit ravnomjerno izliti u veliki pleh ( 32 x 34 ) koji je obložen pak papirom ( PLEH NE MAZATI )

8 . biskvit peći na 175 stupnjeva 20 minuta, a zatim ga peći na 180 stupnjeva jos cca . 15 – 17 minuta

  ( OBAVEZNO NAKON 35 MINUTA PROVJERITE ČAČKALICOM DALI JE KOLAČ PEČEN ) …

9 . pečeni biskvit u potpunosti ohladiti …

10 . hladan biskvit izrezati na kocke ( 6 x 6 cm ) tako će te dobiti 30 kocki biskvita …

• DOK SE BISKVIT PEČE MOŽETE PRIPREMITI ČOKOLADU •

POSTUPAK ZA ČOKOLADU :

1 . u lončić staviti mlijeko, šećer , vanilin šećer i čokoladu te sve otopiti …

2 . kada se čokolada otopila dodati margarin za kolače te sve miješati dok se margarin u potpunosti
ne rastopi …

3 . ostaviti čokoladu da se ohladi ( na kućnoj temperaturi ) …

4 . hladne kocke biskvita dobro umočiti u čokoladu te ih uvaljati u kokos …

NAPOMENA I SAVJETI :

• Pazite da se biskvit ne prepeče .

• Ako umočite topao biskvit u toplu čokoladu , biskvit bi se mogao lako raspasti .

Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti

na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri