Kuglof sarma
U zimskim danima svi volimo sarmu , ona je u zimi prava kraljica koja se često priprema .
U kulinarskoj grupi ‟ Kuham i guštam ‟ vidjela sam kako je jedna gospođa objavila sarmu u obliku
kuglofa koja mi se jako svidjela . Nakon nekoliko dana dala sam se na posao , te sam i ja isprobala
kako napraviti tako lijepu i neobičnu sarmu . Mogu vam reći da sam oduševljena i da ću je sigurno
češće raditi na ovaj način .
SASTOJCI :
1 glavica kiselog kupusa
500 – 600 g mljevenog mesa ( junetina )
100 g kuhane riže ( rižu skuhati po uputama na ambalaži )
1 luk ( što sitnije izrezan )
1 jaje
1 – 2 češnja češnjaka ( može i začin češnjak )
1 žličica crvene slatke paprike ( začin )
1 žličica vegete
½ žličice papra
Sol ( po vašem ukusu )
PRIPREMA :
1 . u posudu staviti meso , kuhanu rižu , jaje , luk , češnjak i sve začine te sve fino sjediniti …
2 . s malo ulja podmazati kuglof kalup …
3 . korijen na listu kupusa malo odrezati – stanjiti …
4 . kupus slagati u kalup tako da pola lista kupusa prelazi preko drugoga , te je bitno da kupus prelazi
rubove od kalupa ( POGLEDAJ VIDEO ) …
5 . zatim poredati nadjev …
6 . staviti ponovo polovice lista kupusa preko nadjeva …
7 . zatim krajeve kupusa koje su prelazile preko kalupa prebaciti prema unutra …
8 . za kraj poredati još jedan sloj kupusa , jer tokom pečenja kupus poprimi malo jaču boju …
9 . sve premazati s uljem …
10 . u odgovarajuću tepsiju staviti malo vruće vode , te kuglof sarmu staviti u tepsiju …
11 . sarmu peći u prethodnoj zagrijanoj pećnicu na 185 stupnjeva oko 90 minuta …
12 . kad je sarma pečena vilicom maknuti gornji sloj kupusa koji je poprimio malo jaču boju …
13 . sarmu preokrenuti u neku tepsiju te uz nju poslužiti kuhani umak paradajz sosa …
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri