Meksička pita

Ako smo negdje u gradu , vrlo često u pekari potražim meksičku pitu . Volim taj pikantan okus i to
hrskavo tijesto . Naravno da su mi draže kad ih napravim sama kod kuće jer uz njih napravim i neki
umak pa su mi onda još ukusnije .
SASTOJCI ZA TIJESTO ( 24 pite ) :
750 g brašna
400 ml tople vode
25 g soli
2 žlice ulja
SASTOJCI ZA NADJEV :
1500 g mljevenog mesa ( piletina , junetina , miješano itd … )
300 g kukuruza ( iz konzerve )
200 g crvenog graha ( iz konzerve )
½ – 1 žličice čili začina ( ovisno koliko je čili ljut i koliko ljuto vi volite )
15 g soli
15 g vegete
1 žličica slatke paprike ( začin )
100 ml paradajz sosa
100 g koncentrat rajčice
80 ml ulja
Tabasco ( nekoliko kapi )
DODATNI SASTOJCI :
Maslac za premazivanje gotovih pita
Ulje ( u kojem će tijesto odmarati )
PRIPREMA TIJESTA :
1 . od svih navedenih sastojaka izraditi čvrsto tijesto …
2 . tijesto oblikovati u valjak , te ga podijeliti u 12 jednakih loptica po 100 g . …
3 . u jednu manju tepsiju staviti dosta ulje …
4 . loptice umočiti sa svih strana u ulje , te ih ostaviti u ulju kako se tijesto ne bih sasušilo …
5 . tijesto pokriti prozirnom folijom , te ga ostaviti da se odmara dok se priprema nadjev …
PRIPREMA NADJEVA :

1 . na zagrijano ulje dodati mljeveno meso i sve začine …
2 . uz stalno miješanje dinstati meso kako bi se fino razabralo …
3 . kad meso promjeni boju dinstati ga još 5 – 6 minuta …
4 . zatim dodati paradajz sos i koncentrat od rajčice …
5 . smanjiti štednjak i nastaviti dinstati još 5 – 6 minuta …
6 . dodati Tabasco ( po svom ukusu ) , kukuruz i grah te sve samo sjediniti …
7 . ostaviti nadjev da se malo ohladi …
PUNJENJE I PEČENJE :
1 . na silikonsku podlogu ili radnu površinu izvaditi jednu lopticu tijesta iz ulja …
2 . na radnu površinu staviti gornju stranu tijesta dole a donju stranu tijesta gore …
OSTATAK TIJESTA OPET POKRITI FOLIJOM !!!
3 . s masnim rukama tijestu prstima razvlačiti od sredine prema rubovima ( VI ODLUČUJETE KOLIKO
TANKO ILI KOLIKO DEBELO TIJESTO ŽELITE ) …
POGLEDAJ VIDEO KAKO RAZVUĆI TIJESTO …
4 . tijesto napuniti nadjevom …
5 . tijesto umotati poput štrudle …
6 . meksičku pitu prerezati na pola …
7 . pitu stavljati u tepsiju koja je obložena pak papirom …
8 . pripremljen pite staviti u prethodnu zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeve , te ih peći dok ne
porumene …
9 . još vruće premazati s otopljenim maslacem …
NAPOMENA I SAVJETI :
Meksičke pite najbolje su uz neku ljuti umak .
Ako vam se tokom razvlačenja tijesto skuplja , to znači da vam je radna površina previše masna .
Tijesto obavezno treba pokriti kako se ne bih sasušilo .
Najbolje pogledajte video kako bi znali razvući tijesto , jer se ne razvlači kao obične pite .

Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti

na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri