Ako smo negdje u gradu , vrlo često u pekari potražim meksičku pitu . Volim taj pikantan okus i to
hrskavo tijesto . Naravno da su mi draže kad ih napravim sama kod kuće jer uz njih napravim i neki
umak pa su mi onda još ukusnije .
SASTOJCI ZA TIJESTO ( 24 pite ) :
750 g brašna
400 ml tople vode
25 g soli
2 žlice ulja
SASTOJCI ZA NADJEV :
1500 g mljevenog mesa ( piletina , junetina , miješano itd … )
300 g kukuruza ( iz konzerve )
200 g crvenog graha ( iz konzerve )
½ – 1 žličice čili začina ( ovisno koliko je čili ljut i koliko ljuto vi volite )
15 g soli
15 g vegete
1 žličica slatke paprike ( začin )
100 ml paradajz sosa
100 g koncentrat rajčice
80 ml ulja
Tabasco ( nekoliko kapi )
DODATNI SASTOJCI :
Maslac za premazivanje gotovih pita
Ulje ( u kojem će tijesto odmarati )
PRIPREMA TIJESTA :
1 . od svih navedenih sastojaka izraditi čvrsto tijesto …
2 . tijesto oblikovati u valjak , te ga podijeliti u 12 jednakih loptica po 100 g . …
3 . u jednu manju tepsiju staviti dosta ulje …
4 . loptice umočiti sa svih strana u ulje , te ih ostaviti u ulju kako se tijesto ne bih sasušilo …
5 . tijesto pokriti prozirnom folijom , te ga ostaviti da se odmara dok se priprema nadjev …
PRIPREMA NADJEVA :
1 . na zagrijano ulje dodati mljeveno meso i sve začine …
2 . uz stalno miješanje dinstati meso kako bi se fino razabralo …
3 . kad meso promjeni boju dinstati ga još 5 – 6 minuta …
4 . zatim dodati paradajz sos i koncentrat od rajčice …
5 . smanjiti štednjak i nastaviti dinstati još 5 – 6 minuta …
6 . dodati Tabasco ( po svom ukusu ) , kukuruz i grah te sve samo sjediniti …
7 . ostaviti nadjev da se malo ohladi …
PUNJENJE I PEČENJE :
1 . na silikonsku podlogu ili radnu površinu izvaditi jednu lopticu tijesta iz ulja …
2 . na radnu površinu staviti gornju stranu tijesta dole a donju stranu tijesta gore …
OSTATAK TIJESTA OPET POKRITI FOLIJOM !!!
3 . s masnim rukama tijestu prstima razvlačiti od sredine prema rubovima ( VI ODLUČUJETE KOLIKO
TANKO ILI KOLIKO DEBELO TIJESTO ŽELITE ) …
POGLEDAJ VIDEO KAKO RAZVUĆI TIJESTO …
4 . tijesto napuniti nadjevom …
5 . tijesto umotati poput štrudle …
6 . meksičku pitu prerezati na pola …
7 . pitu stavljati u tepsiju koja je obložena pak papirom …
8 . pripremljen pite staviti u prethodnu zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeve , te ih peći dok ne
porumene …
9 . još vruće premazati s otopljenim maslacem …
NAPOMENA I SAVJETI :
Meksičke pite najbolje su uz neku ljuti umak .
Ako vam se tokom razvlačenja tijesto skuplja , to znači da vam je radna površina previše masna .
Tijesto obavezno treba pokriti kako se ne bih sasušilo .
Najbolje pogledajte video kako bi znali razvući tijesto , jer se ne razvlači kao obične pite .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.