Biskvit za visoke torte ( najbolji )
Uvijek sam imala problem kako prerezati ispečeni biskvit tri puta kako bih dobila četiri lijepe i jednake kore za tortu . Uvijek bi se desilo da dobijem tri kore a četvrta mi bude previše tanka ili ima veliki trbuh.
Želim s vama podijeliti ova dva biskvita koja su savršena za one koji trebaju četiri kore za tortu .
Priprema ova dva biskvita u potpunosti je ista , samo što se omjer sastojaka mijenja, jer je kakao težak i biskvit ne može narasti koliko bi trebao .
SASTOJCI ZA ŽUTI BISKVIT :
7 jaja ( M )
200 g šećera
Prstohvat soli
300 g oštrog brašna
2 žlice tople vode
2 žlice ulja
½ praška za pecivo
SASTOJCI ZA TAMNI BISKVIT :
9 jaja ( M )
250 g šećera
Prstohvat soli
300 g oštrog brašna
50 g kakao ( tamni za kolače )
3 žlice tople vode
3 žlice ulja
½ praška za pecivo
PRIPREMA :
1 . dno kalupa ( 26 cm ) obložiti pak papirom a rub namazati maslacem …
2 . odvojiti bjelanjke i žumanjke …
3 . u posudu staviti bjelanjke i sol te nakratko miksati dok se bjelanjci ne zapjene …
4 . postepeno dodavati šećer te sve umutiti u čvrst snijeg …
5 . uz daljnje miksanje dodavati jedan po jedan žumanjak te sve umutiti …
6 . uz stalno miksanje , u laganom mlazu , dodavati vodu i ulje …
( AKO PRAVITE TAMNI BISKVIT , KAKAO TREBA OBAVEZNO PROSIJATI )
7 . sve suhe sastojke sjediniti , smanjiti mikser na najmanju brzinu te žlicom polako dodavati suhe sastojke …
8 . samo nakratko mikserom spojiti sastojke a onda sve lijepo sjediniti laganim , kružnim pokretima špatulom kako se smjesa ne bi slegnula …
9 . biskvit istresti u pripremljeni kalup , poravnati ga te ga staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca . 40 – 45 minuta …
10 . pečeni biskvit izvaditi iz pećnice te ga ostaviti 10 minuta u kalupu …
11 . biskvit osloboditi iz kalupa te ga ostaviti da se u potpunosti ohladi …
NAPOMENA I SAVJETI :
1 . U biskvit možete dodati vanilin šećer , koricu od limuna ili naranče , rum šećer , orahe , pržene lješnjake itd …
2 . Koristiti obavezno jaja veličine M , ako koristite veća jaja npr . L onda obavezno stavite jedno jaje manje .
3 . Ako biskvit pečete u obruču, a ne u kalupu , obavezno pripazite da vam je obruč prikladan za pečenje, inače će se sredina spustiti .
4 . Biskvit je najbolje ispeći dan ranije, ohladiti ga , umotati u prozirnu foliju , staviti u hladnjak preko noći te ga tek sutra dan rezati i praviti tortu .
5 . Biskvit možete namočiti sokom , čokoladnim , kokosovim , bademovim mlijekom , toplom vodom u koju ste dodali pola limuna i dvije žlice pekmeza po želji , itd …
6 . Sve u ovom recepzu ima svoje razloge – zašto se bjelanjci trebaju dooobro umutiti , zašto se voda i ulje dodaju u laganom mlazu i zašto se suhi sastojci lagano sjedine u smjesu . Zato se točno držite navedenih uputa, inače bi biskvit mogao biti niži od očekivanog .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri