Varivo iz pećnice
Za svaku prigodu ovaj recept je odličan , jer ne trebate pola dana stajati u kuhinji kako bi pripremili ručak za goste . Uz to sami možete odabrati omiljeni okus ovog variva, ali to ću vam navesti dolje u savjetima . Ovo bih ja nazvala Party varivo zbog svoje količine .
SASTOJCI :
500 g miješanog mljevenog mesa ( može i goveđe )
500 g goveđeg mesa – za gulaš
500 g svinjskog mesa – za gulaš ( može i teleće )
500 g dimljene pancete
500 g zelenih paprika
500 g žutih paprika
500 g crvenih paprika
500 g luka
100 ml ulja ( za prženje )
ZA SOSU :
1 kg pelata ( usitnjena rajčica iz konzerve )
700 ml vrhnja za kuhanje
500 g Arrabbiata umaka ( iz staklenke )
400 g Tikka Masala umaka ( iz staklenke )
25 g soli
15 g slatke paprike ( začin )
1 g papra ( mljevenog )
3 g kajanskog papra – nije obavezan ( začin )
2 g curry ( začin )
POSTUPAK :
1 . meso izrezati na kockice kao za gulaš …
2 . pancetu izrezati na kockice ili trakice …
3 . luk izrezati na kockice, a paprike izrezati na krupnije kockice …
4 . u posudu staviti sve gore navedene sastojke za umak te ih dobro sjediniti pjenjačom ( gotovi umak ostavite kratko sa strane ) …
5 . u velikom loncu ili pekaču zagrijati ulje te dodati luk, a zatim ga vrlo kratko dinstati cca . 3 – 4 minute …
6 . dodati pancetu i mljeveno meso te sve skupa dinstati cca . 5 minuta …
7 . lonac maknuti sa štednjaka te dodati ostalo meso , paprike i sosu …
8 . sve dobro izmiješati kako bi se svi sastojci dobro sjedinili …
9 . lonac poklopiti te ga staviti u pećnicu, prethodnu zagrijanu na 180 stupnjeva točno 2 sata da se lagano krčka …
NAPOMENA I SAVJETI :
1 . Za ovu količinu vam je potreban zaista veliki lonac ili pekač .
2 . Pazite da je lonac prikladan za pećnicu , lonac na sebi ne smije imati ništa gumeno ni plastično.
3 . Dok se ručak krčka u pećnici, nema potrebe da ga vadite i miješate .
4 . Obavezno koristite pola količine svih sastojaka, ako ovaj ručak želite pripremiti za sebe i svoju obitelj .
5 . Navedeni sastojci su prikladni za bilo koju prigodu i za cca . 12 – 15 osoba .
6 . Uz ovaj ručak možete poslužiti samo kruh i salatu, što je po meni zaista dovoljno, a po želji mogu se poslužiti i njoke , špecle , knedle od krumpira ili kruha itd …
7 . Tikka Masala i Arrabbiata nisu obavezni umaci i to mi se jako sviđa kod ovog recepta , znači ovako uvijek radite isto varivo, koje uvijek ima drugi okus ili uvijek koristite svoj omiljeni umak, to ovisi o vama .
8 . Umjesto Tikka Masala i Arrabbiata umaka , možete koristiti Schaschlik umak , Zigeuner umak, Chili umak, Mexico umak, Jäger umak itd … jednostavno izaberite svoj omiljeni umak ili dva kao i ja .
9 . Ako izaberete samo jednu vrstu umaka, imajte na umu da ukupna količina umaka iznosi 900 ml .
10 . Umaci se nalaze u staklenkama koje se mogu kupiti u Intersparu , Kauflandu , Lidl , itd…
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri