Spekulatius torta

Jedna mala, vrlo simpatična torta, Božićnog okusa i izgleda . Tko voli Spekulatius začin , okus i miris Božića u svom domu, taj će voljeti i ovu mini tortu .
SASTOJCI ZA BISKVIT :
120 g brašna
70 g šećera
2 jaja ( sobne temperature )
100 ml mlijeka ( sobne temperature )
1 žličica praška za pecivo
1 ½ žličica Spekulatius začina
Prstohvat soli
80 g margarina za kolače ili maslaca ( sobne temperature )
VOĆNI DIO :
300 g višanja ( iz staklenke )
200 ml soka od višanja ( iz staklenke )
1 puding od vanilije
1 vanilije šećer
2 žlice šećera
2 g cimeta
50 g margarina za kolače ( ili maslaca )
BIJELA KREMA :
250 g Quark ili Topfen ( 20 % )
300 g krem sira za kolače ( ili Philadelphia )
5 lista želatine
70 g šećera
1 vanilije šećer
200 ml slatkog vrhnja
GANACHE :
100 g bijele čokolade
30 ml slatkog vrhnja
DODATNO :
10 korneta
zelena prehrambena boja
kokos
termostabilni šećer u prahu
razni sitni, šećerni ukrasi
POSTUPAK ZA BISKVIT :
1 . u posudu staviti šećer , sol i margarin te sve dobro umutiti kako bi se dobila bijela smjesa .
Zatim dodavati jedno po jedno jaje pa sve dobro izmiksati …
2 . u brašno dodati prašak za pecivo i Spekulatius začine te sve izmiješati …
3 . u umućena jaja dodavati naizmjenice brašno i mlijeko te sve dobro umutiti …
4 . dno kalupa obložiti pak papirom, a rubove namazati margarinom …
5 . u kalup promjera 18 cm izliti biskvit te ga staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca . 20 – 25 minuta …
6 . pečeni biskvit ostaviti 5 minuta u kalupu te ga onda osloboditi iz kalupa …
7 . biskvit staviti na rešetku da se u potpunosti ohladi …
U MEĐUVREMENU PRIPREMITI VOĆNI DIO !!!
POSTUPAK ZA VOĆNI DIO :
1 . puding razmutiti u malo soka od višanja …
2 . u lončić staviti višnje , preostali sok , šećer , šećer vaniliju i cimet te pustiti da prokuha .
Kad prokuha, dodati razmućeni puding te kuhati samo kratko da se sve dobro zgusne …
3 . odmah dodati margarin te sve dobro izmiješati …
4 . ostaviti fil da se ohladi …
KAD SE BISKVIT I VOĆNI FIL OHLADE MOŽETE KRENUTI U IZRADU BIJELE KREME !!!
POSTUPAK ZA BIJELU KREMU :
1 . želatinu namočiti u hladnu vodu …
2 . u posudu staviti Quark , krem sir za kolače , šećer i šećer vaniliju te sve dobro izmiksati …
3 . želatinu otopiti u mikrovalnoj pećnici ili u posudi na štednjaku …
4 . u otopljenu želatinu dodati jednu do dvije žličice kreme te ju dobro izmiješati …
5 . želatinu sad dodati u kremu i sve dobro izmiksati …
6 . dok miksate, dodavati u tankom mlazu slatko vrhnje te sve umutiti ( pazite da kremu ne umutite previše ) …
IZRADA TORTE :
1 . biskvit položiti na tanjur za posluživanje torti …
2 . oko biskvita staviti obruč promjera 20 cm …
3 . na biskvit staviti pola bijele kreme …
4 . na bijelu kremu staviti crveni fil od višanja, ali ostaviti slobodan prostor cca. jedan prst od ruba (POGLEDAJ VIDEO ) …
5 . ostatak bijele kreme staviti lagano na crveni fil, zatim pažljivo premazati i poravnati kremu …
6 . tortu staviti u hladnjak preko noći …
DEKORACIJA :
1 . prokuhati slatko vrhnje te ga preliti preko sitno izrezane čokolade . Ganache prekriti tanjurićem na cca . 5 minuta . Ganache dobro izmiješati da nema grudica …
2 . kornete kuhinjskim skalpelom skratiti na razne veličine …
3 . u ganache dodati zelenu boju te izmješati …
4 . kornete premazati ganacheom, neke od njih posuti kokosom, a neke perlicama ili zvjezdicama …
5 . gotove kornete položiti u hladnjak da se ganache stegne …
6 . pred posluživanje torte poredati borove od korneta na tortu, a između borova posuti termostabilni šećer da izgleda kao snijeg …
NAPOMENA I SAVJETI :
1 . Umjesto Ganache možete otopiti samo bijelu čokoladu na pari .
2 . Ako nemate termostabilni šećer u prahu, ni slučajno nemojte koristiti obični šećer u prahu, jer će se on vrlo brzo početi otapati na torti te će izgledati kao da ste tortu poprskali vodom .
3 . Umjesto termostabilnog šećera možete koristiti kokos, kako bi izgledao kao snijeg na torti .
4 . Ako želite možete nožem poravnati ohlađeni biskvit te ga onda premazati kremama .
5 . Dekorirajte tortu pred posluživanje .
6 . Ganache ili otopljenu čokoladu ohladite na cca . 29 stupnjeva, kako se ukrasi s čokolade ne bi slijevali niz kornete.
7 . Umjesto krem sira za kolače može vam poslužiti mliječni namaz .
8 . Ako vam se Ganache ne otopi dovoljno, stavite ga na kratko u mikrovalnu pećnicu .

Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri