Punjene tikvice
Čista klasika, ali punjene tikvice su uvijek rado viđene na stolu. Kod punjenih tikvice najviše volim što svaki put možete upotrijebiti neko drugo punjenje, jednostavno mašti nikad kraja .
SASTOJCI ( za 4 -5 veće tikvice )
4 – 5 veće tikvice
250 g mljevenog mesa ( po vašem izboru )
150 g gljiva ( iz konzerve )
200 g kukuruza ( iz konzerve )
50 ml umaka od rajčice
1 crveni luk
½ crvene paprike
½ žute paprike
200 g ribanog sira ( npr. gauda )
1 g papra
3 g crvene paprike ( začin )
7 g Vegete
3 g soli
Ulje ( za prženje )
PRIPREMA :
1 . tikvice oprati , odrezati im krajeve s jedne strane di se nalazi peteljka , prepoloviti tikvice te im izdubiti sredinu …
2 . izdubljenu sredinu usitniti nožem …
3 . luk i paprike očistiti , oprati te ih isjeckati na sitne kockice …
4 . na zagrijanom ulju ispržiti luk , zatim dodati meso i sve začine te nastaviti dinstati dok meso ne promijeni boju …
5 . dodati umak od rajčice i gljive te nastaviti dinstati cca . 5 minuta …
6 . dodati tikvicu koju smo usitnili, papriku te nastaviti dinstati još cca . 5 minuta …
7 . na samom kraju dodati kukuruz te sve samo sjediniti …
8 . nauljiti veliku tepsiju te u nju poredati tikvice …
9 . nadjevom napuniti tikvice te ih posuti ribanim sirom …
10 . tikvice staviti u prethodnu zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca . 45 – 50 minuta …
NAPOMENA I SAVJETI :
Vrijeme pečenja uvijek može varirati zbog debljine tikvice.
Pazite da vam se tikvice tokom pečenja ne raspadnu .
Ako tikvice padaju u tepsiji, nožem im samo malo poravnajte dno prije nego ih napunite nadjevom .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri