Domaći kruh iz lonca

Saray Lokumu
8 listopada, 2019
Kikiriki – čoko cheesecake
30 listopada, 2019
Show all

Domaći kruh iz lonca

image_pdfimage_print

Mislim da je ovaj kruh idealan za početnike kojima kruh i ne ide baš od ruke . Kruh koji se peče u loncu ima hrskavu koricu, koja tijekom pečenja sama od sebe ispuca i što je meni jako interesantno je da nikad ne znam kako će kruh ispucati pa uvijek nestrpljivo čekam rezultat .

SASTOJCI :

1 kg brašna

1 prašak za pecivo

1 žlica šećera

20 g soli

1 svježi kvasac ( 42 g )

625 ml tople vode

PRIPREMA :

1 . u toploj vodi razmutiti šećer i kvasac , te ostaviti par minuta da se kvasac aktivira …

2 . u posudu staviti brašno , prašak za pecivo i sol te dodati kvasac koji se aktivirao …

3 . zamijesiti tijesto koje je pomalo ljepljivo ( ne dodavati brašna ) …

4 . nauljiti malo ruku i radnu površinu te oblikovati tijesto u loptu , zatim nauljiti posudu ( samo malo ulja da se tijesto ne zalijepi ) te ostaviti na toplom mjestu da se tijesto udvostruči …

5 . 15 minuta prije daljnje obrade tijesta , znači kad se tijesto skoru udvostručilo, upaliti pećnicu na 225 stupnjeva te odmah staviti lonac skupa s poklopcem u pećnicu, kako bi se i lonac dobro zagrijao

6 . pobrašniti radnu plohu te na brašnu oblikovati tijesto u loptu, tako da s obje strane ostane brašna …

7 . sad tek izvaditi vrući lonac iz pećnice , dno lonca posuti s malo brašna te staviti tijesto u vruć lonac i poklopiti poklopcem …

8 . lonac odmah vratiti u vruću pećnicu …

9 . kruh peći cca . 60 min., ali to ovisi o vašoj pećnici, kad kruh poprimi lijepu , tamniju zlatnu boju onda je pečen …

10 . kruh iskrenuti iz lonca te ga položiti na rešetku za hlađenje …

11 . ostaviti kruh da se u potpunosti ohladi …

NAPOMENA I SAVJETI :

Lonac mora biti baš vruć prije nego se stavi tijesto .

Pazite da se tokom vađenja lonca iz pećnice ne opržite!

Pečeni kruh ne umotavati u krpu ili stavljati u vrećicu .

Lonac koji koristite NE smije na sebi imati plastične ručke ili gumene dijelove.

Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti

na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri