Saray Lokumu je vrlo brz i ukusan turski kolač ili ja bih ipak rekla desert .
Ovaj sam recept doradila po svom ukusu, jer nisam ljubitelj šlaga. Zapravo se u pravom Saray Lokumu nalazi samo šlag. Saray Lokumu se u Turskoj radi od brašna, bez dodatka maslaca ili gustina pa to nisam ni mijenjala , ali sam zato sve ostalo doradila da bude meni po guštu .
SASTOJCI ZA ČOKOLADNI PUDING :
1 l mlijeka
250 g šećera
155 g brašna
50 g kakao ( za kolače )
1 žlica paste od vanilije ( ili 2 vrećice šećer vanilije)
1 žlica vodice narančinog cvijeta ( ili 10 kapi arome od naranče )
SASTOJCI ZA FIL :
70 g mascarpone
200 ml slatkog vrhnja
1 kremfix
200 g šećera u prahu
Naribana korica od jedne naranče
7 kapi arome od naranče
DODATNI SASTOJCI :
300 g kokosa
PRIPREMA :
1 . u veliku tepsiju 32 x 34 istresti kokos te ga ravnomjerno poravnati po cijeloj tepsiji …
2 . u lonac staviti mlijeko , prosijati brašno i kakao te dodati sve ostale sastojke koji idu u puding …
3 . sve dobro izmiješati da nema grudica …
4 . uz stalno miješanje staviti puding da prokuha te ga na laganoj vatri kuhati još cca . 2 minute dok se puding ne zgusne …
5 . skuhani puding odmah polako i lagano preliti preko kokosa te ga lagano i pažljivo ravnomjerno premazati preko kokosa …
6 . ostaviti puding cca . 45 do 60 minuta u hladnjaku da se ohladi …
7 . u manju posudu dodati šećer u prahu , mascarpone , aromu i koricu od naranče te sve nakratko izmiksati …
8 . u mascarpone dodati slatko vrhnje i kremfix te sve dobro umutiti ( pazite da ne umutite previše ) !
9 . fil ravnomjerno premazati preko ohlađenog pudinga …
10 . oštrim nožem prerezati kolač po dužini i po širini ..
11 . dobili ste 4 polovice , svaku polovicu ponovo prepoloviti tako da dobijete ukupno 8 izrezanih traka … ( POGLEDAJ VIDEO )
12 . uz pomoć noža ili špahtule polako i nježno umotati svaku trakicu u rolat …
13 . nježno ih prebaciti na pladanj za serviranje …
14 . staviti ih u hladnjak do serviranja …
NAPOMENE I SAVJETI :
Bitno je da sve što radite oko ovog kolača bude napravljeno s puno nježnosti i bez žurbe .
Ostatak kokosa možete opet iskoristit za isti ili neki drugi kolač .
Koristite lonac koji NE zagara .
U slučaju da vam ostanu grudice kad razmutite sve sastojke za puding , upotrijebite štapni mikser te razbijte sve grudice prije kuhanja .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.