Ja sam veliki obožavatelj kolača sa sirom, volim sir u svim kombinacijama. Svaki kolač od sira je različitog okusa, iako svi imaju isti sastojak, a to je sir. Zato ako ste nekad probali neki kolač od sira i nije vam se svidio, NE odustajte od njega, jer svaki recept je drugačiji .
SASTOJCI :
ZA TIJESTO :
300 g brašna
2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
75 g šećera
1 jaje ( M )
200 g hladnog maslaca ili
margarin za kolače
FIL OD MAKA :
120 ml mlijeka
40 g maslaca ili margarina za kolače
40 g šećera
Limunove korice od jednog limuna
200 g mljevenog maka
FIL OD SIRA :
2 bjelanjka
2 žumanjka
100 g šećera
500 g sira za kolače
200 g kiselog vrhnja ( 25 ili 30 % masnoće )
3 žlice gustina ( 30 g )
limunova korica od jednog limuna
3 žličice limunovog soka
prstohvat soli
PRIPREMA FILA OD MAKA :
1 . u manju posudu staviti mlijeko, šećer, margarin i limunovu koricu da prokuha , kad mlijeko prokuha maknuti ga sa štednjaka te umiješati mak. Ostaviti fil da se skoro u potpunosti ohladi …
PRIPREMA TIJESTA :
1 . u posudu staviti brašno, margarin izrezati na tanke kriške te dodati sve ostale sastojke koje idu u tijesto a zatim izraditi meko tijesto ( POGLEDAJ VIDEO ) …
2 . dno kalupa obložiti pak papirom, rubove namazati margarinom , staviti tijesto u kalup te ga rukama raširiti po kalupu skroz gore do rubova …
3 . preko tijesta namazati ravnomjerno fil od maka te ga lijepo poravnati žlicom ili rukom …
STAVITI KALUP U HLADNJAK DOK SE PRIPREMA FIL OD SIRA !!!
1 . u posudu staviti bjelanjke i sol te polako uz stalno miksanje dodavati pomalo šećer …
2 . bjelanjke izraditi u čvrst snijeg …
3 . u drugu posudu dodati sve ostale sastojke te ih dobro izmiksati …
4 . bjelanjke dodavati u žutu smjesu te ih laganim , kružnim pokretima sjediniti s ostatkom fila …
5 . fil od sira preliti preko maka , zatim sve poravnati , te staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva na cca . 60 min …
6 . pečeni kolač ostaviti cca . 15 – 20 minuta u kalupu , zatim ga osloboditi iz kalupa , te ga posuti šećerom u prahu …
OSTAVITI KOLAČ U HLADNJAKU DA SE DOBRO OHLADI !!!
NAPOMENA I SAVJETI :
Pazite da vas pečeni kolač ne zavara !
Kolač vam je pečen nakon 60 minuta , a na dodir još uvijek se mrda i trese ?
Sasvim je normalno da je kolač i nakon 60 minuta pečenja još uvijek skroz mekan u sredini , ali nemojte da vas to zavara .
Izvadite kolač , te kad ga oslobodite nakon 15 – 20 minuta iz kalupa, a zatim ga ostavite da se u potpunosti ohladi i stegne i hladnjaku .
Ne provjeravajte čačkalicom je li vam je kolač gotov, kako bi izbjegli da uđe zrak u kolač .
Obavezno koristite hladan margarin ili maslac kako vam tijesto tokom izrade ne bi bilo previše mekano i postalo ljepljivo .
Tijesto ne smijete previše mijesiti , kako se maslac ne bih previše ugrijao te bi vam tijesto postalo ljepljivo .
U slučaju da vam se desi da ste tijesto previše umijesili , te da vam je ljepljivo samo ga stavite u hladnjak na cca . 60 – 90 minuta .
Ako tijesto želite valjati oklagijom, stavite ga između dva pak papira .
Umjesto šećera u prahu možete koristiti termostabilni dekorativni šećer koji vam se neće istopiti na kolaču i nestati kao obični šećer u prahu .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.