Turska punjena lepinja
Mekana , mirisna i sočna lepinja koja se puni mesom i povrćem . Obožavam turska jela i ovo je zaista šteta ne probati J
SASTOJCI ZA TIJESTO :
500 g brašna
1 prašak za pecivo
1 sviježi kvasac
65 g čvrstog jogurta
1 žličica soli
1 žličica šećera
250 ml mlijeka ( toplo )
65 ml ulja
ZA POSIPANJE :
bijeli sezam
crni sezam
SASTOJCI ZA PUNJENJE :
9 manja bataka ( ili 800 g mesa )
3 paprike ( crvena , žuta i zelena )
4 srednje mrkve
1 poriluk
5 većih krumpira
100 ml ulja + 50 ml za prženje
1 žlica vegete
1 žlica soli
1 žličica crvene paprike ( začin )
½ žličice papra
150 ml vode
PRIPREMA :
1 . u toplom mlijeku razmutiti šećer i kvasac , te ostaviti da se kvasac aktivira …
2 . u posudu staviti sve ostale sastojke te dodati kvasac koji se aktivirao …
3 . zamijesiti meko i glatko tijesto koje se ne lijepi …
4 . tijesto oblikovati u loptu , te ga pokriti i ostaviti da se udvostruči …
DOK ČEKAMO TIJESTO, PRIPREMITI POVRĆE I MESO …
5 . povrće oprati , očistiti i oguliti …
6 . poriluk i mrkvu izrezati na kolutiće ( cca . 0,5 cm ) , krumpir izrezati na četvrtine te ga rezati na cca . 0,5 cm ( obavezno ga vratiti u vodu kako ne bih potamnio ) , paprike izrezati po želji …
7 . meso začiniti solju , Vegetom , paprikom , paprom te dodati 100 ml ulje i sve dobro izmiješati …
8 . u wok ili lonac zagrijati ulje , dodati meso , pržiti ga dok ne promijeni boju , te dodati vodu …
POSUDU U KOJOJ STE ZAČINILI MESO NE TREBA PRATI JER ĆE VAM JOŠ TREBATI …
9 . kad voda prokuha zatvoriti wok te ostaviti da se kuha cca . 15 minuta kako bi voda skoro isparila …
10 . u posudu u kojoj smo začinili meso dodati povrće , ( osim paprika ) te sve dobro izmiješati …
11 . povrće dodati u wok te ga skupa s mesom dinstati još 10 minuta uz povremeno miješanje ( obavezno opet poklopiti wok ) …
12 . nakon ukupno 25 minuta prženja dodati paprike te nastaviti dinstati još 5 minuta …
13 . maknuti sa štednjaka i početi s pripremom tijesta …
14 . tijesto se ne smije više mijesiti …
15 . tijesto prerezati tako da jedan dio bude veći a drugi malo manji … ( POGLEDAJ VIDEO !!! )
16 . u podmazanu tepsiju promjera 35 cm staviti tijesto te ga rukom raširiti po cijeloj tepsiji . Tijesto obavezno dignuti uz rub tepsije do pola …
17 . povrće i meso podijeliti ravnomjerno po tijestu te nakratko ostaviti sa strane …
18 . drugi dio tijesta koji je malo manji oklagijom razvaljati na veličinu tepsije , te ga prebaciti preko povrća … ( POGLEDAJ VIDEO !!! )
19 . rubove gornjeg i donjeg dijela tijesta spojiti tako da se tijesto zalijepi jedno za drugo …
20 . napunjenu lepinju premazati s malo vode te posuti sezamom …
21 . upaliti pećnicu na 200 stupnjeva , a dok pećnica se zagrijava, ostaviti lepinju cca . 20 minuta da odstoji …
22 . lepinju peći cca . 35 – 40 minuta dok ne poprimi lijepu zlatnu boju …
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri