Turska punjena lepinja

Mokka torta s orasima
19 ožujka, 2019
Oblatne s lješnjacima
2 travnja, 2019
Show all

Turska punjena lepinja

image_pdfimage_print

Mekana , mirisna i sočna lepinja koja se puni mesom i povrćem . Obožavam turska jela i ovo je zaista šteta ne probati J

SASTOJCI ZA TIJESTO :

500 g brašna

1 prašak za pecivo

1 sviježi kvasac

65 g čvrstog jogurta

1 žličica soli

1 žličica šećera

250 ml mlijeka ( toplo )

65 ml ulja

ZA POSIPANJE : 

bijeli sezam

crni sezam

SASTOJCI ZA PUNJENJE :

9 manja bataka ( ili 800 g mesa )

3 paprike ( crvena , žuta i zelena )

4 srednje mrkve

1 poriluk

5 većih krumpira

100 ml ulja + 50 ml za prženje

1 žlica vegete

1 žlica soli

1 žličica crvene paprike ( začin )

½ žličice papra

150 ml vode

PRIPREMA :

1 . u toplom mlijeku razmutiti šećer i kvasac , te ostaviti da se kvasac aktivira …

2 . u posudu staviti sve ostale sastojke te dodati kvasac koji se aktivirao …

3 . zamijesiti meko i glatko tijesto koje se ne lijepi …

4 . tijesto oblikovati u loptu , te ga pokriti i ostaviti da se udvostruči …

DOK ČEKAMO TIJESTO, PRIPREMITI POVRĆE I MESO …

5 . povrće oprati , očistiti i oguliti …

6 . poriluk i mrkvu izrezati na kolutiće ( cca . 0,5 cm ) , krumpir izrezati na četvrtine te ga rezati na cca . 0,5 cm ( obavezno ga vratiti u vodu kako ne bih potamnio ) , paprike izrezati po želji …

7 . meso začiniti solju , Vegetom , paprikom , paprom te dodati 100 ml ulje i sve dobro izmiješati …

8 . u wok ili lonac zagrijati ulje , dodati meso , pržiti ga dok ne promijeni boju , te dodati vodu …

POSUDU U KOJOJ STE ZAČINILI MESO NE TREBA PRATI JER ĆE VAM JOŠ TREBATI …

9 . kad voda prokuha zatvoriti wok te ostaviti da se kuha cca . 15 minuta kako bi voda skoro isparila …

10 . u posudu u kojoj smo začinili meso dodati povrće , ( osim paprika ) te sve dobro izmiješati …

11 . povrće dodati u wok te ga skupa s mesom dinstati još 10 minuta uz povremeno miješanje ( obavezno opet poklopiti wok ) …

12 . nakon ukupno 25 minuta prženja dodati paprike te nastaviti dinstati još 5 minuta …

13 . maknuti sa štednjaka i početi s pripremom tijesta …

14 . tijesto se ne smije više mijesiti …

15 . tijesto prerezati tako da jedan dio bude veći a drugi malo manji … ( POGLEDAJ VIDEO !!! )

16 . u podmazanu tepsiju promjera 35 cm staviti tijesto te ga rukom raširiti po cijeloj tepsiji . Tijesto obavezno dignuti uz rub tepsije do pola …

17 . povrće i meso podijeliti ravnomjerno po tijestu te nakratko ostaviti sa strane …

18 . drugi dio tijesta koji je malo manji oklagijom razvaljati na veličinu tepsije , te ga prebaciti preko povrća … ( POGLEDAJ VIDEO !!! )

19 . rubove gornjeg i donjeg dijela tijesta spojiti tako da se tijesto zalijepi jedno za drugo …

20 . napunjenu lepinju premazati s malo vode te posuti sezamom …

21 . upaliti pećnicu na 200 stupnjeva , a dok pećnica se zagrijava, ostaviti lepinju cca . 20 minuta da odstoji …

22 . lepinju peći cca . 35 – 40 minuta dok ne poprimi lijepu zlatnu boju …

Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti

na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri