Mekana , mirisna i sočna lepinja koja se puni mesom i povrćem . Obožavam turska jela i ovo je zaista šteta ne probati J
SASTOJCI ZA TIJESTO :
500 g brašna
1 prašak za pecivo
1 sviježi kvasac
65 g čvrstog jogurta
1 žličica soli
1 žličica šećera
250 ml mlijeka ( toplo )
65 ml ulja
ZA POSIPANJE :
bijeli sezam
crni sezam
SASTOJCI ZA PUNJENJE :
9 manja bataka ( ili 800 g mesa )
3 paprike ( crvena , žuta i zelena )
4 srednje mrkve
1 poriluk
5 većih krumpira
100 ml ulja + 50 ml za prženje
1 žlica vegete
1 žlica soli
1 žličica crvene paprike ( začin )
½ žličice papra
150 ml vode
PRIPREMA :
1 . u toplom mlijeku razmutiti šećer i kvasac , te ostaviti da se kvasac aktivira …
2 . u posudu staviti sve ostale sastojke te dodati kvasac koji se aktivirao …
3 . zamijesiti meko i glatko tijesto koje se ne lijepi …
4 . tijesto oblikovati u loptu , te ga pokriti i ostaviti da se udvostruči …
DOK ČEKAMO TIJESTO, PRIPREMITI POVRĆE I MESO …
5 . povrće oprati , očistiti i oguliti …
6 . poriluk i mrkvu izrezati na kolutiće ( cca . 0,5 cm ) , krumpir izrezati na četvrtine te ga rezati na cca . 0,5 cm ( obavezno ga vratiti u vodu kako ne bih potamnio ) , paprike izrezati po želji …
7 . meso začiniti solju , Vegetom , paprikom , paprom te dodati 100 ml ulje i sve dobro izmiješati …
8 . u wok ili lonac zagrijati ulje , dodati meso , pržiti ga dok ne promijeni boju , te dodati vodu …
POSUDU U KOJOJ STE ZAČINILI MESO NE TREBA PRATI JER ĆE VAM JOŠ TREBATI …
9 . kad voda prokuha zatvoriti wok te ostaviti da se kuha cca . 15 minuta kako bi voda skoro isparila …
10 . u posudu u kojoj smo začinili meso dodati povrće , ( osim paprika ) te sve dobro izmiješati …
11 . povrće dodati u wok te ga skupa s mesom dinstati još 10 minuta uz povremeno miješanje ( obavezno opet poklopiti wok ) …
12 . nakon ukupno 25 minuta prženja dodati paprike te nastaviti dinstati još 5 minuta …
13 . maknuti sa štednjaka i početi s pripremom tijesta …
14 . tijesto se ne smije više mijesiti …
15 . tijesto prerezati tako da jedan dio bude veći a drugi malo manji … ( POGLEDAJ VIDEO !!! )
16 . u podmazanu tepsiju promjera 35 cm staviti tijesto te ga rukom raširiti po cijeloj tepsiji . Tijesto obavezno dignuti uz rub tepsije do pola …
17 . povrće i meso podijeliti ravnomjerno po tijestu te nakratko ostaviti sa strane …
18 . drugi dio tijesta koji je malo manji oklagijom razvaljati na veličinu tepsije , te ga prebaciti preko povrća … ( POGLEDAJ VIDEO !!! )
19 . rubove gornjeg i donjeg dijela tijesta spojiti tako da se tijesto zalijepi jedno za drugo …
20 . napunjenu lepinju premazati s malo vode te posuti sezamom …
21 . upaliti pećnicu na 200 stupnjeva , a dok pećnica se zagrijava, ostaviti lepinju cca . 20 minuta da odstoji …
22 . lepinju peći cca . 35 – 40 minuta dok ne poprimi lijepu zlatnu boju …
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.