Zimska čarolija

Curry riža
25 prosinca, 2018
Svinjski file u umaku od paprike
8 siječnja, 2019
Show all

Zimska čarolija

image_pdfimage_print

Ovo je poseban kolač, meni osobno vrlo drag . Zovem ga zimska čarolija zbog njegovih sastojaka . Vrlo je ukusan, mekan i sočan. Okus mu je obogaćen rogačem koji je mediteranski začin , te se nažalost vrlo rijetko ili često pogrešno koristi u našim kuhinjama .

SASTOJCI : 

3 jaja

250 g griza

100 ml ulja

200 g šećera

100 ml mlijeka

1 paketić šećer vanilije

1 prašak za pecivo

150 g mljevenih badema

5 krušaka

100 g rogača

sok od 1 limuna

prstohvat soli

ZA PREMAZIVANJE I POSIPANJE :

130 g marmelade od marelica

100 g bademovih listića

ZA PODMAZIVANJE I POSIPANJE KALUPA :

maslac

brašno

POSTUPAK :

1 . zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva ..

2 . jaja , šećer i šećer vaniliju dobro umutiti …

3 . u međuvremenu kruške oguliti , očistiti , te ih naribati i ostaviti sa strane …

4 . kad su se jaja i šećer pjenasto umutili dodati mlijeko i ulje te zatim miksati još cca . 2 minute …

5 . u smjesu dodati sve ostale sastojke osim krušaka , te nastaviti miksati kako bi se svi sastojci dobro sjedinili …

6 . dodati kruške te ih lagano , kružnim pokretima umiješati u smjesu …

7 . smjesu izliti u prethodno podmazan i pobrašnjen kalup promjera 26 , te peći cca . 35 – 40 minuta …

8 . dok se kolač peče, ispržiti bademove listiće na suhoj tavi bez ikakve masnoće …

9 . pečeni kolač ostaviti 10 minuta u kalupu , te ga tek onda izvaditi iz kalupa …

10 . ostaviti kolač cca . 20 minuta da se malo rashladi , zatim marmeladu žlicom izmiješati , namazati po kolaču i ravnomjerno posuti bademove listiće …

11 . bademove listiće dlanom malo stisnuti kako bi se bolje zalijepile za marmeladu …

Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti

na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri