Dok ovaj kuglof pripremate i dok se peče u vašoj pećnici , vašom kuhinjom će se širiti miris Božića .
Uz šalicu toplog mlijeka ovaj kuglof će vas očarati ukoliko volite okus medenjaka i cimet.
SASTOJCI :
200 g margarina za kolače ( ili maslaca )
200 g šećera
200 ml crnog vina
1 žličica cimeta
1 žlica kakaa
1 prašak za pecivo
4 jaja
400 g brašna
1 paketić šećer vanilije
prstohvat soli
1 žličica začina za medenjake ( vrhom puna )
100 g mljevenih oraha
ZA ČOKOLADNU GLAZURU :
400 g bijele čokolade
4 žlice ulja
ZA MAZANJE KALUPA :
margarin za kolače
brašno
PRIPREMA KUGLOFA :
1 . premazati kalup margarinom te ga staviti u hladnjak …
2 . zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva …
3 . šećer , šećer vaniliju, prstohvat soli i margarin dobro umutiti …
4 . dodavati polako jedno po jedno jaje te nastaviti miksati cca . 3 minute …
5 . dodati orahe i vino …
6 . sve ostale suhe sastojke sjediniti i dodati u smjesu , te nastaviti miksati cca . 1 – 2 minute …
7 . izvaditi kalup iz hladnjaka , pobrašniti ga te ostatak brašna istresti iz kalupa …
8 . izliti smjesu u kalup te ga staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca . 50 min ( to ovisi o vašoj pećnici ) …
9 . pečeni kuglof izvaditi iz pećnice te ga ostaviti 10 minuta da miruje . Zatim kuglof osloboditi iz kalupa , pa ga ostaviti da se u potpunosti ohladi …
10 . po želji ohlađenom kuglofu možete poravnati dno …
11 . kalup dobro oprati i dobro osušiti …
PRIPREMA ČOKOLADNE GLAZURE :
1 . čokoladu usitniti …
2 . prokuhati vodu te lonac maknuti sa štednjaka …
3 . staviti posudu na lonac, a zatim u posudu dodati 2/3 čokolade i ulje te pustiti da se čokolada otopi …
4 . kad se čokolada otopila, posudu maknuti s lonca s vodom , te dodati preostalu 1/3 čokolade …
5 . ostaviti da se čokolada otopi , te je dobro izmiješati …
6 . u kalup istresti jedan dio čokolade, pa ga ravnomjerno rasporediti po kalupu, a sredinu kalupa premazati četkom …
7 . izliti ostatak čokolade te ponoviti postupak mazanja … POGLEDAJTE VIDEO !!!
8 . vratiti kuglof u kalup, pa ga ostaviti u hladnjaku na cca . 4 sata, a najbolje preko noći …
9 . izvaditi kuglof iz hladnjaka, te ga odmah osloboditi iz kalupa …
NAPOMENA I SAVJETI :
Ovaj način otapanja čokolade je jako bitan kako bi čokolada imala pravu temperaturu za izradu raznih kolača .
Kada se na pari otopi 2/3 čokolade a zatim se doda 1/3 čokolade, čokolada postigne određenu temperaturu, koja bi kod bijele čokolade trebala biti cca . 28 , 29 stupnjeva .
Ovim načinom otapanja čokolade izbjegavate da vam čokolada bude rijetka za daljnju upotrebu , izbjegava se upijanje čokolade u biskvit, te će glazura ostati sjajna i neće postati matirana .
Bitno je ODMAH osloboditi kuglof iz kalupa, čim ga izvadite iz hladnjaka, jer čokolada vrlo brzo postane mekana .
Ako ste poravnali dno kuglofa i sad imate viška biskvita, jednostavno u biskvit dodajte malo po malo marmelade od marelica , te sve dobro zgnječite rukom, tako da dobijete ljepljivu smjesu s kojom se mogu oblikovati kuglice veličine oraha .
Oblikovane kuglice možete po želji uvaljati u kokos , orahe , bademe itd. …
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.