A . B . peciva
Prvo da vam objasnim zašto se moja peciva zovu A . B . peciva . 2017 godine upoznala sam jednu divnu, mladu ženu preko Facebooka , jednostavno me oduševila svojim karakterom , svojom skromnošću , svojom dobrotom . Iz dana u dan se čujemo , iskreno rečeno ne mogu ni zamisliti da se ne čujemo nekoliko puta na dan . Dijelimo dosta zajedničkih interesa, a jedno od toga je ljubav prema kuhanju , moja draga Alisa Bučan mi je dala savršen recept za peciva . Ova peciva su tako mekana , mirisna , ukusna, ma najbolja što sam ikad probala i zato ovaj recept želim podijeliti s vama . Hvala joj na ovom divnom receptu , zato se ova peciva zovu A . B . peciva
SASTOJCI ZA TIJESTO :
1 kg brašna
100 g . margarina ( ili maslaca )
50 ml . ulja
2 žlice šećera
1 ½ žlica soli
1 kvasac
250 ml . toplog mlijeka
250 ml . vode
ZA PREMAZIVANJE :
1 žlica vode
1 bjelanjak
margarin ili maslac
ulje
sol
PRIPREMA :
1 . u toplo mlijeko dodati kvasac i šećer , sve dobro izmiješati kako bi se kvasac u potpunosti rastopio, te ga ostaviti na nekoliko minuta sa strane kako bi se kvasac aktivirao …
2 . kad se kvasac aktivirao staviti sve sastojke za tijesto u posudu i zamijesiti meko tijesto …
3 . tijesto izvaditi iz posude , oblikovati ga u loptu, te posudu premazati s malo ulja . Vratiti tijesto natrag i premazati ga s malo ulja kako se ne bih osušilo …
4 . posudu prekriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom mjestu kako bi tijesto se udvostručilo …
5 . tijesto izvaditi na radnu plohu ( ne mijesiti ) , te ga oblikovati u dugačku štrucu …
6 . tijesto podijeliti na 16 dijelova , oblikovati loptice te ih obilno premazati uljem …
7 . ostaviti premazane loptice 5 minuta da stoje dok vi uključite pećnicu između 200 i 250 stupnjeva i obložite veliki pleh pak papirom …
8 . uzeti lopticu koju ste prvu oblikovali i premazali , te je izvaljati u oblik elipse a zatim zamotati u oblik peciva … POGLEDAJTE VIDEO !!!
9 . peciva slagati u veliki pleh, pazeći na razmak …
10 . napravljena peciva prekriti čistom kuhinjskom krpom, te ih ostaviti 15 minuta da nadođu …
11 . u međuvremenu razmutiti bjelanjak s vodom , kad bjelanjak dobije mjehuriće i površina postane bijela poput pjene onda ste ga dobro razmutili …
12 . premazati peciva bjelanjkom, te ih posuti s malo soli …
13 . peciva staviti u prethodnu zagrijanu pećnicu cca . 15 minuta , čim poprime svijetlo smećkastu boju možete ih vaditi …
14 . vruća peciva premazati otopljenim maslacem …
SAVJET :
Kad se peciva ohlade spremite ih u vrećicu da nemaju nimalo zraka kako bi ostala mekana .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri