Grah s janjetinom na francuski način
Grah na malo drugačiji način , prije nisam ni u snu očekivala da će grah s ovdje navedenim sastojcima biti dobar, bila bih se okladila da to nitko neće ni probati . Kad sam ga prvi put pripremila, moji su bili oduševljeni i od tad je francuski grah kod nas češće na jelovniku od običnog graha .
SASTOJCI :
250 g . bijelog graha
400 g . tikvica
3 – 4 velike mrkve
500 ml . pasirane rajčice
600 g . janjetine ( teletine )
2 velika luka
2,5 L . vode
½ žličice papra
Sol ( po ukusu )
3 češnja bijelog luka
300 g pancete ( ili drugo suho meso )
50 ml . ulja
1 lovorov listopad
1 grančica ružmarina
1 žlica Vegete
1 žlica crvene paprike
1 žličica timijan
SASTOJCI PO POTREBI :
1 – 1 ½ žlica šećera
2 žlice brašna + 60 ml vode ( za razmutiti brašno )
POSTUPAK :
1 . grah očistiti , oprati te ga preko noći staviti u vodu …
2 . luk očistiti i izrezati na sitne kockice …
3 . tikvice oprati te im odrezati krajeve , zatim tikvice prerezati na četiri dijela da dobijete oblik trokuta . Tikvice izrezati na cca. 1 cm debljine …
4 . mrkvu očistiti te je izrezati na cca. 1 x 1 cm kockice …
5 . meso izrezati na trakice ili veće kockice …
6 . na zagrijanom ulju i na jakoj vatri pržiti meso nekih 10 min., zatim ga izvaditi u tanjur …
7 . na istom ulju pržiti luk , pancetu , mrkvu i češnjak cca. 10 min , pa vratiti meso u lonac i dinstati još 5 min . …
8 . sad dodati grah skupa s vodom u kojoj je bio preko noći , dodati pasiranu rajčicu i
sve začine …
9 . sve to dobro izmiješati , zatvoriti lonac, a kada prokuha smanjiti na srednju vatru pa kuhati cca . 45 – 60 min ( ovisi o grahu ) POVREMENO GRAH PROMIJEŠATI !
10 . kad je grah gotov ubaciti izrezane tikvice te kuhati samo 15 – 20 min. ( ovisi kako ste izrezali tikvice ) …
11 . probati nedostaje li začina i ako je grah kiseo stavite malo šećera ( malo, da ne biste pretjerali ) …
12 . ako želite gušći grah, razmutite brašno i vodu i kad jako kuha polako izlijte razmućeno brašno uz brzo miješanje, kako bi izbjegli stvaranje grudica , pustiti još jednom da prokuha pa maknuti s vatre …
NAPOMENA I SAVJETI :
1 . Razmućeno brašno dodati samo ako niste zadovoljni gustoćom , a ako vam gustoća odgovara ovaj postupak treba preskočiti .
2 . Šećer se dodaje samo po potrebi, to uvijek ovisi koju pasiranu rajčicu koristiti i koliko je kisela .
3 . Pazite da tikvice izrežete u približno jednake komade tako da se jednako skuhaju .
4 . Tikvice se NE smiju raskuhati .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri