Grah na malo drugačiji način , prije nisam ni u snu očekivala da će grah s ovdje navedenim sastojcima biti dobar, bila bih se okladila da to nitko neće ni probati . Kad sam ga prvi put pripremila, moji su bili oduševljeni i od tad je francuski grah kod nas češće na jelovniku od običnog graha .
SASTOJCI :
250 g . bijelog graha
400 g . tikvica
3 – 4 velike mrkve
500 ml . pasirane rajčice
600 g . janjetine ( teletine )
2 velika luka
2,5 L . vode
½ žličice papra
Sol ( po ukusu )
3 češnja bijelog luka
300 g pancete ( ili drugo suho meso )
50 ml . ulja
1 lovorov listopad
1 grančica ružmarina
1 žlica Vegete
1 žlica crvene paprike
1 žličica timijan
SASTOJCI PO POTREBI :
1 – 1 ½ žlica šećera
2 žlice brašna + 60 ml vode ( za razmutiti brašno )
POSTUPAK :
1 . grah očistiti , oprati te ga preko noći staviti u vodu …
2 . luk očistiti i izrezati na sitne kockice …
3 . tikvice oprati te im odrezati krajeve , zatim tikvice prerezati na četiri dijela da dobijete oblik trokuta . Tikvice izrezati na cca. 1 cm debljine …
4 . mrkvu očistiti te je izrezati na cca. 1 x 1 cm kockice …
5 . meso izrezati na trakice ili veće kockice …
6 . na zagrijanom ulju i na jakoj vatri pržiti meso nekih 10 min., zatim ga izvaditi u tanjur …
7 . na istom ulju pržiti luk , pancetu , mrkvu i češnjak cca. 10 min , pa vratiti meso u lonac i dinstati još 5 min . …
8 . sad dodati grah skupa s vodom u kojoj je bio preko noći , dodati pasiranu rajčicu i
sve začine …
9 . sve to dobro izmiješati , zatvoriti lonac, a kada prokuha smanjiti na srednju vatru pa kuhati cca . 45 – 60 min ( ovisi o grahu ) POVREMENO GRAH PROMIJEŠATI !
10 . kad je grah gotov ubaciti izrezane tikvice te kuhati samo 15 – 20 min. ( ovisi kako ste izrezali tikvice ) …
11 . probati nedostaje li začina i ako je grah kiseo stavite malo šećera ( malo, da ne biste pretjerali ) …
12 . ako želite gušći grah, razmutite brašno i vodu i kad jako kuha polako izlijte razmućeno brašno uz brzo miješanje, kako bi izbjegli stvaranje grudica , pustiti još jednom da prokuha pa maknuti s vatre …
NAPOMENA I SAVJETI :
1 . Razmućeno brašno dodati samo ako niste zadovoljni gustoćom , a ako vam gustoća odgovara ovaj postupak treba preskočiti .
2 . Šećer se dodaje samo po potrebi, to uvijek ovisi koju pasiranu rajčicu koristiti i koliko je kisela .
3 . Pazite da tikvice izrežete u približno jednake komade tako da se jednako skuhaju .
4 . Tikvice se NE smiju raskuhati .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.