Limun kocke
Već sam naziv ovog kolača odaje nam da je ovo izuzetno osvježavajući kolač. Jako je jednostavan za pripremu a kako se hladi preko noći u hladnjaku, djeluje svježe za ove vruće ljetne dane .
SASTOJCI ZA BISKVIT :
5 jaja
180 g šećera
1 šećer vanilija
prstohvat soli
100 ml ulja
150 g brašna
1 prašak za pecivo
limunova koricu od jednog limuna
SASTOJCI ZA FIL :
250 ml limunovog soka (cijeđenog )
800 ml vode
7 žlica šećera
1 šećer vanilija
4 pudinga od vanilije
200 g maslaca (sobna temperatura )
ZA PRELJEV :
7 žlica limunovog soka ( cijeđenog )
250 g šećera u prahu
DODATNI SASTOJCI :
250 g petit keksa
300 ml slatkog vrhnja
PRIPREMA :
1 . u limunovom soku razmutiti puding od vanilije …
2 . u lonac staviti vodu skupa sa šećerom i šećer vanilijom da prokuha, pa dodati razmućeni puding te uz stalno miješanje kuhati još 1 minutu …
3 . gumenom špatulom ostrugati fil s ruba lonca, te staviti prozirnu foliju direktno na fil kako se ne bi napravila kožica …
4 . fil ostaviti da se u potpunosti ohladi ili ga možete kao i ja pripremiti dan ranije …
5 . zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva …
6 . u posudu staviti jaja , šećer, šećer vaniliju , prstohvat soli i limunovu koricu te miksati oko 10 minuta . Nakon 10 minuta lagano dodati ulje te nastaviti miksati još 2 minute …
7 . u smjesu prosijati brašno i prašak za pecivo te laganim kružnim pokretima sve dobro sjediniti kako bi grudice brašna nestale …
8 . veliki lim za pečenje ( 38×33 ) obložiti pak papirom te istresti biskvit i ravnomjerno ga rasporediti … biskvit peći na 180 stupnjeva oko 25 minuta …
9 . pečeni biskvit izvaditi skupa s pak papirom iz pleha te ga ostaviti oko 30 minuta da se u potpunosti ohladi …
10 . ohlađeni biskvit okrenuti i položiti na pladanj , lagano skinuti pak papir te staviti obruč oko njega. Staviti biskvit na stranu kako bi dovršili fil …
11 . u hladan fil dodati maslac ( sobne temperature ) te ga dobro izmiksati . Posebno umutiti slatko vrhnje ( pazite da slatko vrhnje ne umutite previše )
12 . na biskvit redati fil , slatko vrhnje te petit keks . Tek kad se petit keks poreda na kolač može se pripremiti preljev …
13 . šećer u prahu dobro izmiješati s limunovim sokom tako da grudice u potpunosti nestanu …
14 . preljev preliti preko petit keksa te ga ravnomjerno premazati ( preljev se maže malo brže jer se brzo steže ) …
15 . kolač ostaviti preko noći u hladnjaku kako bi petit keks omekšao …
NAPOMENA :
Kolač se ne mora vaditi iz tepsije ako to ne želite . Ako želite ostaviti kolač u tepsiji onda samo prije pečenja biskvita namažite tepsiju maslacem, te stavite malo brašna na dno i ravnomjerno ga rasporedite po cijeloj tepsiji, a višak brašna istresite .
Kad se biskvit ispeče ostavite ga u tepsiji da se u potpunosti ohladi, te onda nastavite raditi kako je navedeno u receptu.
Kolač obavezno ostavite preko noći u hladnjaku, kako bi petit keks omekšao .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri