Već sam naziv ovog kolača odaje nam da je ovo izuzetno osvježavajući kolač. Jako je jednostavan za pripremu a kako se hladi preko noći u hladnjaku, djeluje svježe za ove vruće ljetne dane .
SASTOJCI ZA BISKVIT :
5 jaja
180 g šećera
1 šećer vanilija
prstohvat soli
100 ml ulja
150 g brašna
1 prašak za pecivo
limunova koricu od jednog limuna
SASTOJCI ZA FIL :
250 ml limunovog soka (cijeđenog )
800 ml vode
7 žlica šećera
1 šećer vanilija
4 pudinga od vanilije
200 g maslaca (sobna temperatura )
ZA PRELJEV :
7 žlica limunovog soka ( cijeđenog )
250 g šećera u prahu
DODATNI SASTOJCI :
250 g petit keksa
300 ml slatkog vrhnja
PRIPREMA :
1 . u limunovom soku razmutiti puding od vanilije …
2 . u lonac staviti vodu skupa sa šećerom i šećer vanilijom da prokuha, pa dodati razmućeni puding te uz stalno miješanje kuhati još 1 minutu …
3 . gumenom špatulom ostrugati fil s ruba lonca, te staviti prozirnu foliju direktno na fil kako se ne bi napravila kožica …
4 . fil ostaviti da se u potpunosti ohladi ili ga možete kao i ja pripremiti dan ranije …
5 . zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva …
6 . u posudu staviti jaja , šećer, šećer vaniliju , prstohvat soli i limunovu koricu te miksati oko 10 minuta . Nakon 10 minuta lagano dodati ulje te nastaviti miksati još 2 minute …
7 . u smjesu prosijati brašno i prašak za pecivo te laganim kružnim pokretima sve dobro sjediniti kako bi grudice brašna nestale …
8 . veliki lim za pečenje ( 38×33 ) obložiti pak papirom te istresti biskvit i ravnomjerno ga rasporediti … biskvit peći na 180 stupnjeva oko 25 minuta …
9 . pečeni biskvit izvaditi skupa s pak papirom iz pleha te ga ostaviti oko 30 minuta da se u potpunosti ohladi …
10 . ohlađeni biskvit okrenuti i položiti na pladanj , lagano skinuti pak papir te staviti obruč oko njega. Staviti biskvit na stranu kako bi dovršili fil …
11 . u hladan fil dodati maslac ( sobne temperature ) te ga dobro izmiksati . Posebno umutiti slatko vrhnje ( pazite da slatko vrhnje ne umutite previše )
12 . na biskvit redati fil , slatko vrhnje te petit keks . Tek kad se petit keks poreda na kolač može se pripremiti preljev …
13 . šećer u prahu dobro izmiješati s limunovim sokom tako da grudice u potpunosti nestanu …
14 . preljev preliti preko petit keksa te ga ravnomjerno premazati ( preljev se maže malo brže jer se brzo steže ) …
15 . kolač ostaviti preko noći u hladnjaku kako bi petit keks omekšao …
NAPOMENA :
Kolač se ne mora vaditi iz tepsije ako to ne želite . Ako želite ostaviti kolač u tepsiji onda samo prije pečenja biskvita namažite tepsiju maslacem, te stavite malo brašna na dno i ravnomjerno ga rasporedite po cijeloj tepsiji, a višak brašna istresite .
Kad se biskvit ispeče ostavite ga u tepsiji da se u potpunosti ohladi, te onda nastavite raditi kako je navedeno u receptu.
Kolač obavezno ostavite preko noći u hladnjaku, kako bi petit keks omekšao .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.