Stracciatella sladoled
Kako nam se bliži ljeto tako dolazi i vrijeme za sladoled . Ovaj sladoled je odličan za one koji nisu baš ljubitelji čisto klasičnog čokoladnog sladoleda ali ipak ne žele da im fali ono nešto čokoladno u njemu. Stracciatella sladoled sadrži u sebi komadiće gorkaste čokolade što mu zbog toga daje fantastičan okus a i izgled .
SASTOJCI :
200 g . bijele čokolade
500 ml . mlijeka
400 ml . slatkog vrhnja
150 g . čokolade za kuhanje ili neke druge gorke čokolade
50 g . šećera u prahu
PRIPREMA :
1 . u srednji lonac staviti mlijeko , bijelu čokoladu i 200 ml . slatkog vrhnja …
2 . to lagano zagrijati uz stalno miješanje kako bi se čokolada što prije otopila te odmah skinuti sa vatre . Obavezno paziti da ne prokuha te da se samo otopi čokolada …
3 . staviti to u hladnjak da se u potpunosti ohladi …
4. u međuvremenu isjeckati tamnu čokoladu na komadiće …
5 . ostatak slatkog vrhnja umutiti napola te dodati prosijani šećer u prahu ( paziti da ga ne umutite previše kako se slatko vrhnje ne bi pretvorilo u maslac ) …
6 . kad se umuti slatko vrhnje uz lagano miksanje sipati hladnu smjesu od bijele čokolade te je dalje miksati samo dok se ne sjedine svi sastojci … ( ne previše miksati kako smjesa ne bi postala kremasta te nastala poput maslaca ) …
7 . preliti u neku inox posudu ili u lonac pa staviti u zamrzivač na 2 – 3 sata ( u međuvremu pogledati da se sladoled ne bi previše zaledio )
8 . kad se sladoled poprilično zgusnuo i postao kremasti ( teže se miješa ) izvaditi ga i dodati sjeckanu tamnu čokoladu te sve dobro špahtlom izmješati …
9 . staviti sladoled u odgovarajuću posudu te ga vratiti u zamrzivač …
NAPOMENA :
Nije isto držati sladoled u kućnom zamrzivaču gdje se zamrzava meso , riba ,povrće itd ..
i u zamrzivaču koji je baš namijenjen za sladoled .
Zato sladoled treba izvaditi 15 minuta prije korištenja iz zamrzivača kako bi malo otpustio
te kako bi se lakse vadio …
SAVJET :
• Kako bi se spriječile sitne vodene ledenice u sladoledu bilo bi poželjno svaki sladoled koji se pravi miješati dok mu traje proces zaleđivanja .
• Kad stavite sladoled u zamrzivač potrebno ga je svakih 30 – 40 minuta izmiješati špahtlom i tako 3 do 4 puta te ga onda možete pustiti kako bi se sladoled u potpunosti zamrznuo .
Ako vam se sviđaju recepti sa mog bloga možete se besplatno preplatiti
na moj YouTube kanal … hvala na povjerenju vaša Meri