Chilli
• POGODNOSTI ZA ZDRAVLJE •
• Sprječava zgrušavanje krvi i potiče cirkulaciju
• Oslobađa dišne puteve kod kašlja i prehlada
• Poboljšava probavu
• Ublažava bolove
• Pojačava sagorijevanje kalorija
• GLAVNE HRANJIVE TVARI •
na 10 g ukupne težine svježe crvene čili papričice
Kilokalorija /Kilodžula 3/11
Beta-karoten (µg) 410
Vitamin C (mg) 22,5
Kako se uvijek konzumiraju samo male količine, može se zanemariti njegov udio u potrebi za energijom, vitaminima i mineralima.
• ZDRAVLJE I PREHRANA •
• TERAPEUTSKE OSOBINE •
• Sprječava stvaranje krvnih ugrušaka moždani udar i srčani infarkt uzrokuju krvni ugrušci , koji mogu začepiti krvne žile. Čili papričica potiče krvotok i time smanjuje opasnost od stvaranja krvnih ugrušaka.
• Oslobađa dišne puteve i otvara pore na koži
• Ljute čili papričice potiču stvaranje znoja, suza i sluzi (curenje iz nosa). Čili grije, povećava protok sekreta i oslobađa dišne puteve, čime se ublažava kašalj i simptomi prehlade.
• Potiče probavu
• Čili potiče izlučivanje želučanih sokova. Želučana kiselina potrebna je ne samo za probavu, nego i za suzbijanje bakterija.
• Iz još nepoznatog razloga čili ublažava bolove.
• Povećava izmjenu hranjivih tvari
3 g umaka od čilija po obroku kod ispitanika je u prosjeku je povećalo potrošnju kalorija za 25 posto za nekoliko sati.
• PREPORUČENE KOLIČINE •
Kora ljute čili papričice sadrži više kapsaicina, tako da se koristi manja količina za isti medicinski učinak . Na primjer 2 čajne žličice svježe papričice dnevno dovoljne su da bi ojačale
krvotok i funkcije dišnih puteva. Kod redovitog konzumiranja i manje količine su dovoljne za očuvanje zdravlja.
• Važna napomena •
Velike količine čilija mogu povećati rizik od raka želuca. Ne dirajte oči ili otvorene rane rukama ako ste bili u kontaktu s čilijem. Još nije potpuno objašnjeno podnose li ljudi s čirom na želucu čili.